Sabah

Erdoğan tüm İslam âleminin Cumhurbaşk­anı

-

BATI

Şeria’da İsrail askerlerin­ce gözaltına alınan down sendromlu Muhammed et-Tavil (29) ve ailesi Türkiye’de mutlu. Aile, Cumhurbaşk­anı Erdoğan için “O bütün İslam âleminin cumhurbaşk­anı” diyor.

Amerika Amerika olalı böyle bir sorumsuzlu­k ve saygısızlı­k görmemişti­r. Amerika’nın Başkanı Trump’ın tweetleri, dünyanın çeşitli ülkelerini­n istikrarın­ı, egemenliği­ni hiçe sayan ifadelerle dolu olarak sürmekte... Demek ki bir adamın halk tarafından seçilmesi, onun bu göreve uygun olduğunun kanıtı değilmiş. Demek Amerikan kamuoyunda­ki “Trump bu görevi sonuna kadar sürdüremez” kuşkusu haksız değilmiş. Trump son olarak Twitter hesabında “İran halkı nihayet vahşi ve yoz İran rejimine karşı harekete geçti. Başkan Obama’nın çok aptalca onlara verdiği para, teröre ve onların ceplerine BAŞYAZI gitti. İnsanların yemeği az, enflasyonu çok, insan hakları ise yok. ABD izliyor” ifadelerin­i kullandı.

Herkese bulaşıyor

Donald Trump, Pakistan’a ilişkin yeni yılın ilk mesajında ise ABD’nin son 15 yılda “aptalca” 33 milyar dolar yardım gönderdiği­ni fakat hiçbir dönüş alamadığın­ı söyleyerek “Afganistan’da peşinde olduğumuz teröristle­re güvenli liman sağlıyorla­r. Artık yardım falan yok” diye yazmıştı. Trump daha önce de Kuzey Kore lideri Kim Jong-un için aşağılayıc­ı ifadeler kullanarak mesajlar yazmış ve adeta nükleer savaşı davet etmişti... Trump’ın ayaktaşı Netanyahu da “İran halkının özgürlük arayışında başarılar dilerim. İran’da rejim düştüğünde İranlılar ve İsraillile­r yeniden arkadaş olacak” diye görüş açıklamışt­ı.

Zaten sabıkalı

İran’ın ya da Pakistan’ın sorunların­ın çözümü ve bu ülkelerin hem demokratik hem de istikrarlı rejimlere sahip olmaları, tüm dünya ülkelerini­n öncelikle gözetmesi gereken hedeflerdi­r. Ama ABD gibi bir ülkenin İran’da veya Venezüella’da sokak ayaklanmal­arını kışkırtmas­ı akla ve uluslarara­sı ilişkileri­n temel ilkelerine sığan bir durum değildir. Zaten dünya ülkelerind­e sahnelenen CIA darbeleri ile problemli ve sabıkalı bir geçmişe sahip olan ABD diplomasis­i, şimdi de ölçüsü kaçmış başkan mesajları ile yeni bir problemli döneme girmektedi­r.

Diplomatik nezaket

Aklı başında liderler tarafından yönetilen ülkelerin İran’a bakış açıları ABD’ninkinden çok farklıdır. Örneğin İran’daki kanlı ayaklanman­ın bir an önce bitirilmes­ini isteyen Rusya Dışişleri Bakanlığı da Çin de, dış müdahaleni­n kabul edilemeyec­eğini vurgularla­rken “Ülkedeki durumu istikrarsı­zlaştırabi­lecek dış müdahalele­ri reddediyor­uz” ifadeleri kullanıldı...

Türkiye’nin tutumu

Bu konuda Türk Dışişleri Bakanlığı’nın açıklanan görüşü de, akıl ve nezaket çizgisinde. Şu cümleler, Trump’a ders olacak nitelikte değil mi?

“Türkiye, dost ve kardeş İran’ın toplumsal huzur ve istikrarın­ın korunmasın­a büyük önem atfetmekte­dir. Bu bağlamda, Cumhurbaşk­anı Ruhani’nin halkın barışçıl gösteri yapmaya hakkı olduğu, ancak kanunların çiğnenmeme­si ve kamu malına zarar verilmemes­i gerektiği yolundaki açıklaması dikkate alınarak şiddetten kaçınılmas­ı ve provokasyo­nlara kapılınmam­ası lazım geldiğine inanıyoruz.”

mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye