Sabah

Sınırda elektronik duvar örülüyor

-

İ ran’da yaşananlar­ı kaygıyla izliyorum. Görünen o ki; Gezi olaylarına benzer bir süreçle ülke karıştırıl­mak isteniyor. ‘Hayat pahalılığı’ bahanesiyl­e sokak protestola­rını tırmandıra­n istihbarat örgütlerin­in ajanları başarılı olurlar mı? Çok sanmıyorum. Zira, küresel güçlerin geçmişteki denemeleri hep boşa çıktı. Ülkedeki gelişmeler Ankara’da da yakından izleniyor.

Ben işin başka bir boyutuna değineceği­m. Biliyorsun­uz, yasadışı geçişlerin önlenmesi ve sınırların daha güvenli hale gelmesi için uzun süredir Toplu Konut İdaresi (TOKİ) çalışıyor. Yeni yıl öncesinde idarenin başkanı Mehmet Ergün Turan ile bir araya geldik. İran’da yaşananlar­ı konuşurken laf döndü dolaştı, sınırda yapılan güvenlik duvarların­a geldi.

Turan, İran sınırındak­i 144 kilometrel­ik duvarın yarısının tamamlandı­ğını söyledi. Duvarın 52.1 km’lik kısmı Iğdır’da kalanı Ağrı’da inşa ediliyor. Suriye sınırındak­i 711 kilometrel­ik güvenlik duvarı ise bitmiş durumda. Sınır hattında yapılan 2 metre genişliğin­de, 3 metre yüksekliği­nde, 7 tonluk seyyar bloklarla inşa edilen duvarların üzerine jiletli teller çekilmiş. Duvarın arkasına devriye atmak için güvenlik yolu ve gözetleme kulesi inşa edilmiş. Güvenlik görevliler­inin ihtiyaç duyduğu her şeyi içinde barındıran 22 adet kulekol da tamamlanmı­ş. Başkan Turan, inşaat işinin bittiğini şimdi elektronik kısma geçildiğin­i belirtiyor.

Beton duvarları elektronik hale getirecek sistemleri Aselsan kısım kısım kurmaya başladı. Kulekollar­a Elektronik Gözetleme Sistemleri yerleştiri­liyor. Gece görüş kameraları, ısıya duyarlı termal kameralar, toprak altına fiber kablolarla hareket algılayıcı elektronik sistemler yapılıyor.

Edindiğim bilgilere göre, bu süreç çok uzun sürmeyecek. Yıl sonuna kadar peyderpey sınırda inşa edilen duvarın elektronik ayağı da tamamlanac­ak.

Anlayacağı­nız, sınırda adım atandan haberdar olacağımız bir dönem başlıyor.

 ??  ?? SON NOK7A Dilek GÜNGgR
SON NOK7A Dilek GÜNGgR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye