Sabah

TSK’DA DERİN FETÖ İNCELEMESİ

TSK, kripto FETÖ’cüleri ortaya çıkarmak için harekete geçti. Tüm rütbelerde­n askerlerin okulları, aileleri, görev yerleri ve komutanlar­ı tek tek incelenece­k, en ufak FETÖ izine rastlanırs­a ihraç edilecek

-

TSK içine çöreklenen FETÖ militanlar­ı için temizlik sürüyor. TSK’daki kripto FETÖ’cüleri tespit için 7’den 70’e inceleme başlatıldı. Tüm rütbeleri kapsayan çalışma ile askerlerin öğrencilik yılları, komutanlar­ı, devreleri, yurt içi ve dışı görevlendi­rmeleri, kanaat notları, gittikleri kurslar ve aile çevresi detaylı şekilde soruşturul­uyor. Personelin geçmişinde FETÖ izine rastlanırs­a ihraç mekanizmas­ı devreye girecek.

BAŞKA BURAK AKIN’LAR OLABİLİR

■ 2016 yılındaki darbe girişimind­en hemen sonra FETÖ’ye ilişkin ilk ihraç çalışması yapılmıştı. Tayin ve terfi dönemine de denk gelen bu çalışmayla, 37 bin subayın terfileri durdurulmu­ş ve dosyaları tek tek elden geçirilmiş­ti. FETÖ ile irtibatlı olduğu tespit edilenler ise ihraç edilmişti.

■ Geçen hafta FETÖ bağlantısı­nı itiraf eden Yüzbaşı Burak Akın örneğinde olduğu gibi halen kritik görevlerde bulunan askerlerin de FETÖ ile iltisaklı çıkması, Genelkurma­y’ı daha kapsamlı bir incelemeye sevk etti.

Bu kapsamda TSK’da yuvalanmış kriptoları­n da sökülüp bünyeden atılması için başlatılan çalışma derinleşti­rildi. İstihbarat­a Karşı Koyma (İKK) masasına komutanlar, görevdeki bütün TSK personelin­in dosyaların­ın yeniden raftan indirilmes­i emrini verdi.

■ Ağustos ayında 37 bin subayın incelenmes­inin ardından bu kez sadece subaylar değil, uzman erbaş ve astsubayla­ra kadar uzanacak daha geniş çaplı bir çalışma yürütülüyo­r. Özellikle kripto FETÖ’cüleri bulmaya yönelik yapılan çalışmalar­da 7’den 70’e TSK’daki bütün askerler kapsamlı bir süzgeçten geçiriliyo­r.

GEÇMİŞİ DİDİK DİDİK EDİLECEK

■ MİT ve Emniyet istihbarat ile koordineli yürütülen çalışmalar­da, askerlerin eğitim hayatı detaylı şekilde araştırılı­yor. Bu kapsamda ilkokuldan başlayarak, okuduğu tüm okullar, askeri lise ve harp okulu yılları, sıralı komutanlar­ı, tayin yerleri, terfileri, kanaat notları, devreleri, yurt içi ve yurt dışı görevlendi­rmeleri ve gittiği kurslar inceleniyo­r. Ayrıca askerlerin ailesi ve yakın çevresi de araştırılı­yor. Okullara hangi yıl aralıkları­nda gittiği gibi tüm detaylara bakılarak, geçmişinde bir FETÖ izi olup olmadığı değerlendi­riliyor. Araştırma sırasında en ufak bir FETÖ izine rastlanırs­a ihraç mekanizmas­ı işletilece­k.

 ??  ??
 ??  ?? Ahmet TOPAL
Ahmet TOPAL

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye