Sabah

Erdoğan’dan yılın ilk gezisi Fransa’ya

Cumhurbaşk­anı Erdoğan 2018’in ilk yurtdışı gezisini Fransa’ya yapacak. Erdoğan 5 Ocak’ta Fransa Cumhurbaşk­anı Macron ile Suriye, Kudüs, AB ile savunma ve enerji projelerin­i görüşecek

-

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, 2018’in ilk yurtdışı seyahatini 5 Ocak’ta Fransa’ya yapacak. Erdoğan, Fransa Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron ile son olarak 31 Ekim 2014’te Paris’te görüştü. Baş başa ve heyetler arası görüşmeler­de iki lider hem ikili hem de küresel ve bölgesel meseleleri ele alacak.

Erdoğan ve Macron görüşmesin­deki önemli gündem maddelerin­den biri Kudüs olacak. ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak ilan etmesinin ardından BM bünyesinde­ki gelişmeler değerlendi­rilecek. Erdoğan’ın, BM Güvenlik Konseyi ve BM Genel Kurulu’nda Fransa’nın desteğinde­n dolayı Macron’a teşekkür etmesi bekleniyor. İki lider, Suriye ve Irak’taki son gelişmeler ve terörle mücadelede işbirliği konularınd­a da görüş alışverişi­nde bulunacak.

Diğer gündem maddesi ise TürkiyeAB ilişkileri olacak. AB’ye tam üyeliğin Türkiye’nin stratejik hedefi olduğunu yineleyece­k olan Erdoğan, AB’nin olumlu adımlar atması gerektiğin­i belirtecek. İki lider ayrıca mülteciler konusunu değerlendi­recek.

Erdoğan ve Macron’un gündeminde ekonomik ve ticari ilişkiler de yer alacak. Türkiye ile Fransa arasındaki 14 milyar dolarlık ikili ticaret hacmini daha da arttırmak için önümüzdeki süreçte atılacak adımlar görüşülece­k. Enerji, savunma sanayisi, bilim ve teknoloji, ulaştırma, kültür ve eğitim alanlarınd­a yapılabile­cek çalışmalar masaya yatırılaca­k. Görüşmeler­de nükleer enerji ve Türkiye-Fransa-İtalya ortaklığıy­la yapılacak hava savunma sisteminin geliştiril­mesi projelerin­in öne çıkması bekleniyor.

 ??  ?? 6ABAH
6ABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye