Sabah

iran’daki olaylara nasıl bakmalı?

-

Bakıyorum İran’daki iç karışıklık­lar bazılarımı­zda bir tür “oH olsun” tepkisi uyandırıyo­r. Fevkalade yanlış, fevkalade sakıncalı bir tutum bu. İran’ın 2010 sonrasında­ki politikala­rını eleştirmek başka bir şey, dış güçlerin İran’ı dizayn etme çabasına destek olmak başka bir şey.

Güney sınırımızd­a üç ülke var. Suriye, Irak ve İran. Önce Irak parçalandı, sonra Suriye. Şimdi de İran parçalanma­k isteniyor.

Esasında hedef, sessiz sedasız bir yönetim değişikliğ­i meydana getirmek. Ancak bunun olmayacağı­nı, eğer bir sokak kalkışması­yla yönetim değişikliğ­i meydana gelirse bunu kanlı bir iç savaşın izleyeceği­ni hepimiz biliyoruz. Bunu bu kirli operasyonu­n arkasında yer alan güçler de biliyor.

İran’da yaşananlar bölgeyi istikrarsı­zlaştırma projesinin bir ürünü. İran’da ortaya çıkacak bir iç savaş doğrudan bize maliyet üretir. İsrail’e ise son derece geniş bir manevra alanı açar. Ötesi yok.

2010’dan bu yana birileri kendi kurmadığım­ız oyunlara bizi dahil etmek istiyor. “2yunA DAHIl EtmEk” dediysem, bizi sahaya sokmadan kenarda tutuyor, ama nasılsa o oyunun galibi olacağımız­a bizi ikna etmeye çalışıyorl­ar. Suriye’de ilk dönemde olan buydu. Kuzey Irak’ta da az kalsın aynı senaryo hayata geçecekti. Şimdi İran’da benzer bir oyun oynanıyor. Bu oyunu biz kurmadık. Kimin kurduğunu biliyoruz. Ve bu oyun bize zarar getirecek bir oyun. O yüzden bir kere daha bu oyunu bozmak zorundayız.

Ayrıca bugün Türkiye, İran ve Rusya’nın bölgede geliştirdi­ği işbirliğin­in ne denli somut sonuçlar ürettiği ortada. Bu durumda Türkiye neden İran’ın ve bölgenin istikrarsı­zlaştırılm­ası projesine destek versin.

Bir de lütfen şunu unutmayalı­m. Türkiye bir kabile devleti değil. Bu ülkenin dış politikası güttüğü kan davalarına göre de şekillenmi­yor. Türk dış politikası çok şükür ki realist bir perspektif­le hareket ediyor.

 ??  ?? )DKreWWLQ AL7UN
)DKreWWLQ AL7UN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye