Sabah

08 İhracata ciro rekoru yetmez

-

E4 OCAK 2018 PERŞEMBE ğer dövize ihtiyacın varsa, biri bunu size temin etmeli... hrün ülkesisini­z, petrolü, doğalgazı satar, bu dövizi temin edersiniz. Teknoloji devisiniz, 190 gramlık telefonu 1000 dolara satar, döviz sağlarsını­z. Eğer bu ikisi sizde yok ise, ihracatçıl­arınızı var eder, onları desteklers­iniz.

Türkiye’nin petrolü yok. Rahmetli Turgut gzal, “iyi ki yok” derdi ama bence birazı fena olmazdı. En azından enerjideki cari açığa şifa olurdu. Türkiye, teknoloji devi de değil. .ilosu 5 bin $’dan dünyaya satacağı ürünü de yok. Ancak şükür ki ihracatçıs­ı var.

Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi, ülkenin döviz kazandırıc­ı TİM’idir ve her ayın 1’inde, ne kadarlık hangi malı, nereye sattığımız­ı açıklar. Bu rakam, ekonomiye dair güven endeksi gibi algılanır. En azından döviz kazandırıc­ı kabiliyeti­mizin azalıp arttığını izler, yüksek rakamlara, hele ki r ekorlara pek seviniriz.

İyi de yaparız. Neticede 157 milyar $’lık ihracat cirosu Cumhuriyet tarihimizi­n en iyi ikinci rakamıdır ve 2017 hedefi de tutturulmu­ştur. Bu beyan, TİM’in kamuoyu ile iletişim geleneğidi­r.

Daha doğrusu öyleydi ama Ekonomi Bakanı’nın “yılbaşı herkes yorgundur, ayın 3’ünde ben açıklayaca­ğım” ısrarı üzerine TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, bu rekoru ilan edemediği gibi ihracatı Gümrük’e terk etmek zorunda kaldı. Bakan Tüfenkci, zaten başında olduğu gümrüğe gelen rakamları açıklayıve­rdi.

İster Büyükekşi ister =eybekci ister Tüfenkci açıklasın; rekorlarım­ızda artık nicelik yerine nitelik arayalım diyorum. Ciro fetişizmi yerine, ihracatın nitelik ölçüsü olan kilogram fiyatını önceleyeli­m diyorum.

Büyükekşi “2017’de atılım yılı olacak dedik, şükür sözümüzü tuttuk. Bu sene 179 milyar $’ı aşarak 2014’teki rekoru da kıracağız” diyor. Yıllık, aylık bazda, ihracatçı sayısı ve ihraç pazarların­da tüm rekorları alt üst ederek...

İnanıyorum yaparız. Nitekim 1 milyar $’ı aşan sektör sayısı 23, ülke sayısı 33, ihracatçı sayısı da 69 bin 516 oldu bile. Makine, mücevher, savunma, havacılık, meyve-sebze ve süs bitkileri, tüm zamanların rekorların­da...

2018 mademki yeni rekorlar yılı olacak, ciro rekoruyla yetinmeyel­im, ihracat kilogram fiyatında rekora odaklanalı­m. Malumunuz şu sıra

1 4$ ve rakiplerim­izin ihraç birim fiyatı, 3-4 $ düzeyinde. Söz, ciroyu kimin açıkladığı­na aldırmayac­ağım ama TİM Başkanı Büyükekşi’den kilogram rekorları bekleyeceğ­im.

seref.oguz#sabah.com.tr SMS SEO yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH 444 88 81 facebook.com/serefoguz.sabah

ÖNERİ-YORUM

 ??  ?? Şeref OĞUZ
Şeref OĞUZ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye