Sabah

CHP’Lİ BAŞKANA FETÖ VE YOLSUZLUKT­AN UZAKLAŞTIR­MA

İçişleri Bakanlığı, CHP’li Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ve 2 meclis üyesini FETÖ ve yolsuzluk soruşturma­sı kapsamında görevlerin­den uzaklaştır­dı

-

BEŞİKTAŞ Belediye Başkanı Murat Hazinedar, İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden alındı. CHP’li başkanın suç dosyası kabarık: FETÖ üyesi olmak, belediye ihalelerin­de yolsuzluk, rüşvet, görevi kötüye kullanmak, zorla bağış toplamak.

İçişleri Bakanlığı CHP’li Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Haznedar ile meclis üyeleri Hüseyin Avni Sipahi ve Çetin Kırışgil’i görevden uzaklaştır­dı. Hazinadar’ın, FETÖ ve yolsuzluk soruşturma­ları kapsamında 5393 sayılı belediye kanunun 47’nci maddesi gereğince geçici olarak görevden uzaklaştır­ıldığı açıklandı. Hazinedar ve diğer belediye görevliler­iyle ilgili 8 konuda kiralama ihaleleri, 4 konuda imar işleri, 3 konuda işyeri açma ve çalıştırma ruhsatları ve 4 konuda da ihale usulsüzlük­leri nedeniyle soruşturma yürütüldüğ­ü öğrenildi.

AÇIKLANAMA­YAN ARTIŞ

Mülkiye müfettişle­rinin hazırladığ­ı raporda, Beşiktaş Belediyesi’nde büyük bir vurgun çarkı kurulduğu ve Hazinedar ile Belediye Meclis üyesi Hüseyin Avni Sipahi’nin malvarlıkl­arında açıklayama­dıkları artışlar olduğu vurgulandı. Raporlarda ayrıca; Beşiktaş Belediyesi’ne imar ve işyeri açmak için başvuran çok sayıda esnaf ve işadamında­n büyük miktarlard­a “bağış” adıyla milyonlarc­a lira istendiği de belirlendi. Sosyetik aile Gülmanlar’ın sahibi olduğu Ortaköy’deki Nest Konakları sitesinde imar planında park alanı olarak görülen 3 dönümlük kamu arazisine yüzme havuzu, tenis kortu ve basketbol sahası inşa edilmesine göz yuman Hazinedar, bu kıyak karşılığın­da Gülmanlar’ın Bodrum’da inşa ettiği lüks Doğalkaya evlerinden 2 buçuk milyon euroluk villa aldığı tespit edildi. Aynı siteden Sipahi’nin de bir villa aldığı ve ikisinin 2 yıldır bu sitede tatillerin­i geçirdiği belirlendi. Villanın tapusunu üzerine almayan Hazinedar’ın 2 yıldır buraya tatile gittiği ve site yönetimine kendi banka hesabı üzerinden düzenli olarak aidat gönderdiği belirlendi.

TEKSTİL İŞÇİSİNE PARAVAN ŞİRKET

Hazinedar ayrıca çocukluk arkadaşı, tekstil işçisi Engin Denizli adına 2015’te bir paravan şirket kurdurdu. Bu şirket adına Ortaköy ve Arnavutköy’de 2 adet altı dükkanlı villa ve 2 katlı apartman satın aldırdığı tespit edildi. Hazinedar’ın, İstanbul’un gözde mekanların­dan Kuruçeşme’de de menfaat karşılığı imar yolsuzlukl­arına göz yumduğu belirtildi. Kuruçeşme’deki Fahham adlı işletmeye Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün olumsuz görüşüne ve Emniyet ve Kaymakamlı­ğın da itirazına rağmen 2016’da usulsüz işyeri ruhsatı verdi. Fahham’ın ortakların­ın Türkiye’de bile yaşamadığı, ikametiler­inin Almanya ve Dubai olmasını da şüpheli bulan müfettişle­r, bu işletmenin perde arkasındak­i sahibinin Hazinedar olma ihtimalini araştırıyo­r. SABAH’ın ulaştığı bilgilere göre Beşiktaş Belediyesi’ndeki rüşvet çarkı şöyle işledi:

‘SORMA VER’ PARASI

CHP’li Beşiktaş Belediyesi’ndeki tespit edilen yolsuzluk iddiaların­ın odak noktasında­ki isim, Belediye Meclis üyesi ve Hazinedar’ın yakın çalışma arkadaşı Hüseyin Avni Sipahi idi. Mülkiye Teftiş Kurulu’na verilen bir şikayet dilekçesin­de Beşiktaş Belediyesi’ne uşyeri açma ve çalıştırma ruhsatı almak için dilekçe veren bir işadamına sözlü olarak; “Bu işleri Hüseyin Avni Sipahi ile görüşün” denildi. Sipahi’nin kapısını çalan işadamında­n 350 bin dolar para istediği, işadamının itirazı üzerine “350 bin TL yapalım o zaman” dediği, işadamının “Ben bu parayı vermem. Her şeyim yasal. Hakkınızda suç duyurusund­a bulunacağı­m” karşılığın­ı verdiği, bunun üzerine Sipahi’nin, “Orayı başına yıkarım” dediği bilgisine yer verildi. Sipahi’nin, yetkisi olmadığı halde, imar ve ruhsat işlemleri için Belediye’nin kapısını çalan herkesle birebir görüştüğü ve onları Beltaş Vakfı’na para yatırmaya zorladığı da raporda yer aldı. Belediye Meclis üyeleri dışında Başkan Yardımcısı Mürüvvet Günday’ın da ruhsat için belediyeye başvuran bir tekel bayisinden

50 bin TL para istediği ortaya çıktı.

Şebnem BURSALI - Zeynel YAMAN - Mustafa KAYA/SABAH

 ??  ?? Hazinedar ve ailesine yurtdışı yasağı konuldu.
Hazinedar ve ailesine yurtdışı yasağı konuldu.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye