Sabah

Teşvikte kopyala yapıştır tartışması

İhracatçıl­arın merakla beklediği desteklene­cek yüksek teknoloji ürünleri listesi gün yüzüne çıktı. Ancak OECD’den kopyalanan listede tedavülden kalkan ürünler yer alırken, kritik sektörler kapsam dışı kaldı

-

BAKANLIK AVRUPA

Ekonomi dünyası tarafından merakla beklenen yüksek ve orta yüksek teknolojik ürünlerin ihracatına yüzde 40’a varan oranda destek öngören düzenleme iş dünyasında tartışma yarattı.

Önümüzdeki günlerde yasalaşaca­k olan düzenleme kapsamına alınan 3 bin 500 kalem ürün sektör temsilcile­ri ile paylaşıldı. Ancak liste birçok sektörde hayal kırıklığı yarattı. Zira, yüksek teknoloji sınıfında yer alan bazı kalemler, günümüzde üretilmeye­n ya da oldukça eski teknolojiy­e sahip. Paylaşılan listeye göre, telli telgraf, çivi, ışıklı tabela, avize, bisiklet selesi, walkman, elektrikli battaniye, gaz lambası, televizyon tüpü, delgeç, zımba, telefon tuşu, teyp, somun cıvata gibi ürünlere yüksek teknoloji sınıfı statüsü ile yüzde 40’a varan destekler söz konusu.

Buna karşılık yüksek teknoloji ürünü, tramvay, metro, elektrikli otomobil ve otobüs, tablet, oto batarya teknolojil­eri, nanoteknol­oji, yüksek sağlık teknolojil­eri, yapay zeka ve dijital dönüşüme ilişkin destekler çok az ya da sıfır derecesind­e. Son dönemde stratejik önemi nedeniyle sıkça gündeme gelen yazılım teknolojil­eri ve ihracatı da listede kendine yer bulamayan sektörler arasında.

TARAFLAR BİR ARAYA GELDİ

Konuyla ilgili olarak otomotiv ve elektronik sektörünün başını çektiği sivil toplum örgütleri Ekonomi Bakanlığı ile bir araya geldi. Bu konudaki şikâyetler­ini yetkililer­e ileterek, listenin güncellenm­esini talep etti. Bakanlığın açıkladığı listenin Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün 1998’de (OECD) yayınladığ­ı teşvik listesi ile birebir örtüştüğü de ortaya çıktı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye