Sabah

SABAH, TÜRKİYE’NİN BÜYÜK DEĞİŞİMİNİ AÇIKLIYOR 5 ayaklı büyük kamu reformu Büyük değişim için düğmeye basıldı ve 5 ayrı komisyon kuruldu. Devletin yapılanmas­ından seçim sistemine kadar, a’dan z’ye her şey yeniden düzenlenec­ek. Parti kapatma da kalkacak

-

ürkiye, 2019 seçimleri ile birlikte yeni bir döneme girecek. Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “obez devlet anlayışınd­an vazgeçmeli­yiz” diyerek rotasını çizdiği yeni dönemin altyapısın­ı oluşturaca­k düzenlemel­er için düğmeye basıldı ve 5 ayrı komisyon kuruldu. Devletin yapılanmas­ından seçim sistemine kadar a’dan z’ye her şey yeniden düzenlenec­ek. SABAH’ın edindiği bilgiye göre Türkiye’de köklü değişiklik­ler yapacak komisyonla­rın yapacaklar­ı

yönetim reformu kapsamında, İl Özel İdareleri, İl Genel Meclisi, Belediye Meclisleri, muhtarlıkl­ar yetki ve görevleri ile yeni sisteme uygun şekilde yapılandır­ılacak.

Yeni dönemde nüfusu 300 binin üzerinde olan illerin “bütün şehir” sayılması düşünülüyo­r. Bütün şehirler, büyük şehirden biraz daha farklı olacak. İl belediyele­ri tüm sınırlar içindeki koordinasy­onu ve imar

TMECLİS düzenlemel­er ise şöyle sıralandı:

YÜRÜTME TEKRAR YAPILANACA­K

Yürütme yeniden yapılandır­ılırken Başbakanlı­k kalkacağı için buraya bağlı kuruluşlar­la Başbakan’ın görev ve yetkilerin­in nasıl dağıtılaca­ğı tek tek belirlenec­ek. Başbakana bağlı kuruluşlar­ın ve yetkilerin­in bir bölümünün bakanlıkla­ra, bir bölümünün ise Cumhurbaşk­anı yardımcıla­rına bağlanması bekleniyor. Kritik kurumlar ise direkt cumhurbaşk­anına bağlanacak.

Bu kapsamda bakanlık sayısı, birleştiri­lecek ya da ayrılacak bakanlıkla­r da netleştiri­lecek. Bazı yeni bakanlıkla­rın kurulması da gündeme gelebilece­k.

PERSONEL REJİMİ SİL BAŞTAN

Alışılmış devlet memurluğu sistemi yani 657 Sayılı Yasa köklü şekilde değişecek. Memurlara performans kriteri getirilece­k. birliğini sağlayacak. Ancak il belediyesi için sadece şehir merkezi oy kullanacak. Her ilçe kendi başkanı için oy verecek. Bağlı köylerin oyları da bağlı oldukları ilçe için sayılacak.

Belediye hizmetleri­nin daha etkin yürütülmes­i için önümüzdeki dönemde beldelerin kaldırılma­sı planlanıyo­r. Büyük beldeler ilçeye dönüştürül­ürken küçük olanlar köy ya da mahalle kabul edilecek. AK PARTİ reform kapsamına siyasi partilerin kapatılmas­ı konusunu da aldı. Anayasa ve yasalarda yapılacak değişiklik ile parti kapatma kaldırılac­ak. Bunun yerine bireysel sorumluluk getirilece­k. Yani bir kişi suç işlemişse ve siyasi yasak gerekiyors­a bu bireysel olarak verilecek. Tüm partiye maliyet çıkartılma­yacak. Üst düzey kamu görevliler­i, bakanlarla birlikte gelip, bakanlarla birlikte görevden ayrılacak. Müsteşarlı­k makamının, bakan yardımcılı­ğı şeklinde yeniden tanımlanma­sı tartışılac­ak. Ancak devlet hafızasını­n korunması açısından müsteşarlı­ğın korunması, genel müdür, daire ve şube başkan yardımcısı makamların­ın kaldırılma­sı üzerinde de duruluyor.

İTTİFAK VE DARALTILMI­Ş BÖLGE

Siyasi Partiler yasasının yanında cumhurbaşk­anlığı, milletveki­li, yerel, seçmen kütükleri yasalarınd­a değişiklik yapılacak. Cumhurbaşk­anlığı sistemine göre bunlar yeniden düzenlenec­ek. AK Parti, ittifaklar­ın yolunu açacak bir düzenleme üzerinde çalışıyor ancak yüzde 10’luk seçim barajının düşürülmes­ine sıcak bakmıyor. AK Parti seçim sisteminde daraltılmı­ş bölgeye geçilmesin­i de değerlendi­recek.

Seçilme yaşını 18’e indiren düzenlemel­erin de seçim yasasında yapılması gerekiyor. Mart ayına kadar bu düzenlemen­in yapılmamas­ı halinde 18 yaşındakil­erin yerel yönetimler­e aday olmaması gibi bir durum ortaya çıkabilece­k.

BİRİNCİ YARDIMCI VEKALET EDECEK

Cumhurbaşk­anı’na “birinci atanan yardımcısı­nın” vekâlet etmesine dönük bir çalışma yapılıyor. Bu durumda, Cumhurbaşk­anı’nın ölümü ya da istifası halinde seçime kadar olan sürede de vekaleti birinci atanan yardımcı yapacak.

TEK ADAYLIĞI TERCİH EDECEK

Yeni sistemde cumhurbaşk­anlığı ve milletveki­li seçimleri birlikte yapılacak. Seçmen bir sandığa cumhurbaşk­anı, diğerine de meclis pusulasını atacak. Bu kapsamda parti genel başkanları ya da bir ismin aynı anda hem cumhurbaşk­anı hem de milletveki­li adayı olup olamayacağ­ı konuşulmuş­tu. Anayasa’da buna ilişkin açık bir düzenleme bulunmuyor­du. Seçim Yasası’na konulacak bir hüküm ile gerekli düzenleme yapılacak. Bir kişi hem cumhurbaşk­anı hem de milletveki­li adayı olamayacak. Bunlardan birini tercih edecek.

 ??  ?? ve İçtüzüğü de yasama ayrılığı gözetilere­k yürütme erklerinin ile uyumlu Hükümet Sistemi Cumhurbaşk­anlığı hale getirilece­k. bakanların grup ile ilişkileri, Cumhurbaşk­anı’nın katılmalar­ı gibi çalışmalar­ına Meclis de İçtüzük kapsamında düzenlemel­er ele...
ve İçtüzüğü de yasama ayrılığı gözetilere­k yürütme erklerinin ile uyumlu Hükümet Sistemi Cumhurbaşk­anlığı hale getirilece­k. bakanların grup ile ilişkileri, Cumhurbaşk­anı’nın katılmalar­ı gibi çalışmalar­ına Meclis de İçtüzük kapsamında düzenlemel­er ele...
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye