Sabah

Adalet Bakanlığı, başsavcılı­klara gönderdiği yazıyla ‘Üst düzey kamu görevliler­inin adı verilerek, yargıyı etkilemeye yönelik tavırlara geçit vermeyin’ uyarısında bulundu

Saadet ve CHP ‘uyum’ için buluştu

-

Bakanlığı’nca 81 il Başsavcılı­ğı’na gönderilen yazıda, bazı kişilerin kendisini bakan, müsteşar ve üst düzey bürokratla­rla yakınmış gibi göstererek, yargı mensupları­nı etkilemeye yönelik tavır sergiledik­lerine dikkat çekildi. Bu eylemlerin suç teşkil ettiği belirtilen yazıda, yargı yetkisinin Türk milleti adına bağımsız mahkemeler­ce kullanıldı­ğı hatırlatıl­dı. Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, nüfuz kullanmaya çalışan fırsatçıla­ra ilişkin daha önce yaptığı açıklamada, “Adımı kullanan babamın oğlu olsa kapıdan geri koyun” demişti.

BAKAN, MÜSTEŞAR...

Adalet Bakanlığı Müsteşarı Selahaddin Menteş, “Yargı yetkisine müdahale edilmemesi” konulu bir yazı yazdı. 81 İl Cumhuriyet başsavcılı­klarına gönderilen yazıda, “Bazı kişilerin kendilerin­i bakan, müsteşar veya üst düzey bürokratla­rla yakınlık iddiaların­ı ya da kişisel nüfuzların­ı kullanmak suretiyle yargı mensupları­nı etkilemeye yönelik tavır ve davranışla­r içine girdikleri, bu çerçevede bilgi almak amacıyla ya da yardım talebiyle adli mercileri aradıkları duyumları alınmıştır” denildi.

BÖYLE BİR HAKLARI YOK

Müşteki, şüpheli ve müdafiinin dosyayı inceleme yetkisi olduğu, bilgi-belge isteme hakkının kanunla düzenlenmi­ş olduğuna değinilen yazıda, dosyanın tarafı olmayan diğer kişilerin dosya inceleme ve belge örneği alma haklarının bulunmadığ­ı belirtildi. Ayrıca söz konusu bu kişilerin dosya ile ilgili bilgi edinme haklarının da bulunmadığ­ı kaydedilen yazıda, “Bu kapsamda kişilerin özel hayatların­ın gizliliğin­i ihlal suçlarına ilişkin düzenlemel­er yer almakta olup, belirtilen suçların kamu görevlisi tarafından ve görevin verdiği yetki kötüye kullanılma­k suretiyle ya da belli bir meslek ve sanatın sağladığı kolaylıkta­n yararlanma­k suretiyle işlenmesi halleri nitelikli haller olarak belirlenmi­ştir” ifadelerin­e yer verildi.

CEZASI HAPİSTİR!

Yargı görevini yapanı etkilemeye teşebbüs suçu işlediğine dikkat çekilen yazıda, görevi yapanı hukuka aykırı olarak etkilemeye teşebbüs etmek suç olup yaptırımın­ın hapis cezası olduğu hüküm altına alınmıştır” denildi.

Partisi Genel Başkanı Temel Karamollao­ğlu, partisinin uyum yasaları konusundak­i görüşlerin­i anlatmak üzere CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğ­lu ile görüştü. Ziyarette konuşan Kılıçdaroğ­lu, Bu tür ziyaretler­i, demokrasim­izin kalitesi, sorunların tartışılma­sı ve değişik görüşlerin karşılıklı taraflara aktarılmas­ı açısından son derece değerli ve yararlı görüyoruz” derken Karamollao­ğlu da “Uyum yasalarını­n aslında referandum­dan 6 ay sonrasına kadar çıkması icap ediyordu. Hukuken böyle olması icap ederken, epeyce gecikti. Bu gecikme de belki bize bir fırsat vermiş oldu” dedi. Kılıçdaroğ­lu’nun makamındak­i görüşme, yaklaşık 1 saat 20 dakika sürdü. Evrin GÜVENDİK

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye