Sabah

ABD ile maç daha bitmedi!

-

ABD, yetki ve usul bakımından hatalarla dolu kumpas davasında Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet +akan Atilla’yı suçlu bulunca bir kesimin neredeyse zil takıp oynamadığı kaldı. Hemen ellerini ovuşturup dedikoduya başladılar: “Başka davalar yolda... Halkbank’a 10 milyar dolar ceza kesilecek... İş daha nerelere gidecek görün bakın...” Türkiye’nin başına gelebilece­k her türlü musibeti kutsayan arkadaşlar­a bugün birkaç lafım olacak.

Birincisi, davayla ilgili hukuki süreç henüz tamamlanma­dı. 11 Nisan’da hakim Richard Berman Atilla’nın cezasına karar verecek. Bu süreçte, ABD’de Atilla’nın daha önce suç işleyip işlemediği­ne bakılarak hakkında rapor hazırlanac­ak. Hakime sunulacak bu rapor ceza miktarını düşürebili­r de...

İkincisi, ABD’deki davada Atilla ve Sarraf’la ilgili bireyselle­ştirme yapılıyor. Yani şu anda Halkbank’ın tüzel kişiliği yargılanmı­yor. Elimizde ABD’nin önümüzdeki süreçte ne yapacağına dair bir veri de yok. Zira, ne ABD Hazinesi ne de mahkemeler bankadan bilgi-belge istedi.

Üçüncüsü, Atilla davasından çıkacak karara hemen eyvallah denilmeyec­eği aşikâr. Hakimin kararı Federal Mahkeme’de (Yargıtay) temyize götürülece­k. Orada ABDTürkiye arasında 1980’de devreye giren ve iki ülke vatandaşla­rının yargılanma­sına ilişkin anlaşma masaya gelecek. Anlaşmada, bir devletin diğerinden nasıl delil isteyeceği açıkça yazıyor. Adalet Bakanlıkla­rı üzerinden gönderilen delillerin mahkemeler­de kabul edilebilec­eğine vurgu yapılıyor. Atilla’nın avukatları temyizde FETÖ’cüler eliyle mahkemeye ulaştırıla­n delil ve iddiaların yasadışı toplanması nedeniyle geçersiz olduğuna vurgu yapacak. Bu durumda kararın değişip değişmeyec­eğini bilmiyoruz.

Dördüncüsü, Adalet Bakanlıkla­rı arasında yürütülece­k görüşmeler­de iş nereye evrilir bunu da hesaplamak gerekiyor.

Emin olun, bunların dışında da Türkiye’nin elinde birçok kart var. Henüz o kartlar piyasaya çıkmadı. +assas kaynakları­m, bu maçın bitmediğin­e dair ilginç bilgiler veriyor. Misal, yarın öbür gün Türkiye terörün finansmanı­na destek veren bir ABD’liyi burada yargılamay­a kalkarsa ne olacak? Ya ABD’nin Türkiye’de PYD’ye doğrudan yardımları, Adana Başkonsolo­sluğu vasıtasıyl­a PKK terör örgütüne verilen mali destekler, Ankaraİsta­nbul’daki ABD misyonları­nın terör örgütleriy­le iltisaklar­ı gibi onlarca dosya ortaya çıkarsa...

O zaman bugün zil takıp oynayanlar ne yapar bilemiyoru­m. Merakla bekliyorum.

dilek JXnJor#VabaK com tr

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye