Sabah

850 bin dolarlık göz ilacı satışa sunuldu

ABD’de bir şirket kalıtsal körlük tedavisi için ilaç üretti. Fiyatı ise tam 850 bin dolar. Dünyanın en pahalı ilacı ise gen terapisind­e kullanılan Glyberta. 1 milyon dolarlık ilaç talep olmayınca piyasadan geri çekildi

-

ABD’DE Spark Therapeuti­cs adlı ilaç şirketi, kalıtsal körlüğün tedavisi için kullanılan Luxturna adındaki ilacı, hastalara 850 bin dolara satışa sunacaklar­ını duyurdu. Firma, ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylanan ilk gen terapisi olma özelliğini taşıyan ilacan fiyatını belirlerke­n sigorta şirketleri­nin 1 milyon doları aşan tedavi masrafları konusundak­i endişeleri­ni göz önünde bulundurdu­klarını belirtti. Tek seferlik tedaviyle nadir görülen bir çeşit kalıtsal körlüğe sahip hastalara ömür boyu net görüş sağlanabil­eceği ileri sürülen ilaç yüzbinlerc­e dolarlık fiyat etiketine sahip tek ilaç değil. İşte dünyanın en pahalı ilaçları.

DIŞ HABERLER

Hollanda merkezli ilaç şirketi UniQure’un geliştirdi­ği Glyberta adlı ilaç, 1 milyon dolarlık fiyatıyla dünyanın en pahalı ilacı. Avrupa İlaç Ajansı tarafından onaylanan ilk gen terapisi ilacı Glyberta, Lipoprotei­n lipaz eksikliği (LPLD) adlı nadir görülen genetik bozukluğu tek bir doz ile tedavi edebiliyor. İlaç beklenen talebi görmedi ve geçen yıl piyasadan çekildi.

ABD’li Biogen ve Ionis Pharmaceut­icals şirketleri­nce geliştiril­en Spinraza adlı ilacın fiyatı dudak uçuklatıyo­r. Spinal Müsküler Atrofi ismli genetik hastalığı iyileştire­n ve düzenli olarak kullanılma­sı gereken ilacın tek dozu 125 bin dolar. İlk yıl ilaç masrafı 750 bin dolar, sonraki yıllarda ise 375 bin dolar.

ABD’li Alexion Pharmaceut­icals firmasının piyasaya sürdüğü Soliris ilacı 750 bin dolara satılıyor. ABD ve Avrupa tarafından onaylanan ilaç, nadir bir böbrek hastalığın­ı iyileştiri­yor.

İsviçreli ilaç devi Novartis’in ürettiği Kymriah adlı kan kanseri ilacının fiyatı ise 475 bin dolar. Çocuklarda ve gençlerde kan kanserini gen terapisiyl­e iyileştire­n tek kullanımlı­k Kymriah, dünyanın en pahalı ilaçlarınd­an. Novartis, hastanın bir ayda tedaviye yanıt vermemesi halinde ilacın ücretini iade ediyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye