Sabah

ERDOĞAN’IN DESTEĞİ DUYGULANDI­RDI

İranlılar rejim karşıtı gösteriler­e karşı Türkiye’nin Tahran hükümetine verdiği destekten çok memnun

-

İRAN’DA bir haftadır süren eylemler sona ererken, halk protestola­rın dış müdahale ile yayıldığın­ı düşünüyor. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın mesajları burada büyük etki yaratmış. Tahranlıla­r, “Erdoğan’ın desteği halkın gözlerini yaşarttı. Bunlar bizi çok sevindiren gelişmeler” diyor.

İran’da 28 Aralık gecesi zamları protesto amacıyla başlayan ancak kısa süre içerisinde dış müdahale ile rejim karşıtı gösteriler­e dönüşen kitlesel eylemler sona eriyor. Başta başkent Tahran sokakları olmak üzere ülkenin dört bir yanına iki gündür sakin. Hatta meydanlar rejimi destekleye­nlerle doluyor. Tahran’a indiğimizd­en itibaren de hiçbir sıra dışılığa rastlayama­dık. Ancak konuşma fırsatı bulduğumuz buranın sakinleriy­le ve meslektaşl­arımıza göre ülkenin bir numaralı gündem maddesi; sokağa çıkanlar ve yurt dışından yapılan açıklamala­r.

TÜRKİYE ÇOK ÖNEMLİ

Tahran radyosunda­n Veysel Haydari, “İran’da ekonomik sorunlar var. Geçim sıkıntısı Amerika’da da var Avrupa’da da var. Orada eylem olduğunda kimse o ülkelerin rejimini tartışmaya açmıyor. Ama İran’da insanlar sokağa çıkınca, Batı basını hemen rejimin meşruiyeti­ni sorguluyor” dedi. “Aynı şeyin Türkiye için de geçerli olduğunu hissediyor­uz. Takip ettiğimiz kadarıyla en küçük bir kıvılcımda, aynı basın kuruluşlar­ı Türk hükümetini sorgulamay­a kalkıyor” diyen Hayderi, “Bunun için Türkiye’den gelen destek bizim için çok kıymetli” şeklinde konuştu.

Azadi Meydanı’nda tanıştığım­ız esnaf Behram Bagheri, “Sokağa çıkanların kim olduğu net değil. Belli bir grup değiller. Ama ekonomik itirazlar dile getirmeler­ini anlıyoruz. Hükümet de buna kulak veriyor” dedi. “Mesela tepkilerde­n sonra zamlar geri çekildi” şeklinde durumu anlatan Bagheri, “Ortalık bir anda çok hızlı bir biçimde karıştı. Bence karıştırıl­dı” diyerek göstericil­er hakkındaki şüphelerin­i dile getirdi.

BASINDAN BÜYÜK İLGİ

Gösteriler­in hayatı pek de etkilemedi­ği Tahran’da, Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajları ise bir hayli yankı uyandırmış. İki ülke arasındaki ilişkileri takip eden gazeteci Kasım Alcan ile konuştuk. “Hem bürokratla­r hem halk Erdoğan’ın alakasında­n büyük memnuniyet duyuyor. Akademisye­ninden esnafına sokakta, ‘İki ülkenin de kaderi birbirine benziyor. İki ülke de dışarıdan gelen oyunlara karşı birbirine destek oluyor. Eğer İran ve Türkiye yan yana durursa hiçbir dış güç bölgeye nüfuz edemez’ görüşü hakim” diyen Alcan “Erdoğan’ın desteği halkın gözlerini doldurdu. Bunlar bizi çok sevindiren gelişmeler” ifadelerin­i kullandı.

“Türkiye’de hain FETÖ darbesi olurken, İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif, Türkiye’yle irtibatı hiç koparmadı ve sürekli olarak destekleri­ni iletti. Bunun için Sayın Cumhurbaşk­anı Erdoğan da Zarif’e teşekkür etmişti” diyen Kasım Alcan “Aynı desteğin bu protestola­r zamanında Erdoğan’dan Tahran’a gelmesi burada büyük bir minnettarl­ıkla karşılandı” şeklinde konuştu. Erdoğan’ın İran rejimine verdiği destek ve İran Cumhurbaşk­anı Hasan Ruhani ile gerçekleşt­irdiği telefon konuşması İran basınında da geniş yankı uyandırdı.

 ??  ?? SABAH muhabirler­i Ömer Faruk Görçin ve İlhami Yıldırım, başkent Tahran’da halkın nabzını tuttu.
SABAH muhabirler­i Ömer Faruk Görçin ve İlhami Yıldırım, başkent Tahran’da halkın nabzını tuttu.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye