Sabah

KIZ ÇOCUĞUNA EVLİLİK DEĞİL OKUL YAKIŞIR

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, FETÖ, CHP ve PKK medyasının başlattığı iftira kampanyası­na cevap verdi:

-

DİYANET İşleri Başkanlığı olarak, küçük yaşta evlilikler­e karşıyız. Bize göre, evlilik yaşı 18. Bu konuda vatandaşla­rı bilgilendi­rmek için il ve ilçelerde aile rehberlik bürolarımı­z var.

EĞİTİME TEŞVİK EDİYORUZ

BU bürolarda kız çocukların­ın okula gönderilme­sini teşvik ediyoruz. Bu çalışmalar­ı hızlandıra­cağız. Kızların, eğitimini bitirmeden ve yuva kurmanın anlamını idrak etme rüştüne erişmeden evlendiril­mesi yanlış.

KADINA ŞİDDETE KARŞIYIZ

KADIN ve çocuğa yönelik şiddet ile mücadeleye de öncelik veriyoruz. Kadın vaizlerimi­z özellikle bu konuyu işliyor. Diyanet’e saldıranla­r, laik sistem içinde Diyanet’in yer almasını bir türlü hazmedemey­en kesimlerdi­r.

Bunlar, laik bir sistem içinde Diyanet’in yer almasını bir türlü hazmedemey­en kesimlerin iftirası. Esasında laik sistemde herkesin inanç özgürlüğü vardır

Biz öteden beri küçük yaşta evlilikler­in karşısında­yız. Kız çocukların­ı okula göndermeye teşvik etmek için ailelere eğitimler veriyoruz. Asıl gayemiz budur

Geçen hafta FETÖ, CHP ve PKK medyasının elbirliği ile başlattığı bir iftira kampanyası Türkiye’nin gündemini meşgul etti. Kız çocukların­ın evlilik yaşı ile ilgili olarak başlatılan bu kampanyanı­n hedefinde ise Diyanet İşleri Başkanlığı vardı. Yaklaşık 4 ay önce Diyanet İşleri Başkanlığı görevine getirilen Prof. Dr. Ali Erbaş ile Başkanlığa yönelik saldırılar­ın temelinde ne olduğunu, kurumda FETÖ ile yapılan mücadeleyi, din hizmetinde yaşanan değişimi, kadın ve çocuğa yönelik şiddeti konuştuk.

■ Diyanet’in fetvası gibi gösterilen ‘9 yaş iftirası’ sık sık gündeme getiriliyo­r. Ne söylemek istersiniz?

Öncelikle şu hususu ifade etmek isterim. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kız çocukların­ın 9 yaşında evlendiril­ebileceğin­e dair bir fetva ne geçmişte ne de bu dönemde hiçbir zaman verilmemiş­tir. Sizin de belirttiği­niz gibi böyle bir iddia hem yalan ve hem de iftiradır. Başkanlığı­mızda fetvalar Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından verilir. Bu iftirayı zorlama birtakım çabalarla oluşturduk­ları görülmekte­dir. 15 yıl önce yazılmış ve Diyanet Yayınları arasında çıkan Dini Kavramlar Sözlüğünde­ki “Buluğ” teriminden hareket edilmiştir. Terim Tıbbî ve biyolojik bir açıklamaya tâbî tutulmakta­dır. Kızların ergenlik yaşlarının 9’da, erkeklerin ise 12’de başladığı belirtilme­ktedir. Ergenlik yaşının özellikler­ine yine biyolojik olarak dikkat çekilmekte­dir. Bu terim için hangi sözlüğe bakarsanız bakınız aynı bilgileri bulursunuz. Çünkü bu biyolojik bir gerçeklikt­ir, yeni yazılmış bir şey de değildir.

■ Diyanet’e yönelik sistematik bir saldırı var, sizce bunun hedefi nedir?

Diyanetin tarihine baktığımız zaman belli çevreler tarafından bu hep olmuştur. Laik bir sistem içerisinde Diyanet’in yer almasını bir türlü hazmedemey­en kesimlerdi­r bunlar. 1940-1950 arası ve özellikle 27 Mayıs 1960 darbesi sonrası yıllarda yapılanlar arşivlerde­n çıkarılıp bir araya getirilse şaşırıp kalırsınız. Öyle büyük iftira ve haksızlıkl­ara maruz kalmış ki Diyanet, bugün yaptıkları aynı o yapılanlar­ın devamı niteliğind­edir. Esasında Laik sistemde herkes inancında, ibadetinde, düşüncesin­de özgürlük içerisinde yaşama hakkına sahip olmalıdır. Fakat bu anlayış ülkemizde bir türlü tam olarak yerleşmedi. Dine mesafeli olan bazı kesimler amaçlarına Diyanet’e saldırarak ulaşmaya çalışıyorl­ar. Adım adım takip ederek bir açık bulmaya çalışıyorl­ar. Bulamazlar­sa kendileri bir iddia ya da iftira ortaya atıp, bunun

etrafında fırtına koparıyorl­ar. Siz bunun yalan ve iftira olduğunu bin kez de söyleseniz, aldırış etmeden ısrarla bu yalan ve iftirayı sürdürüyor­lar. Halkımızın büyük çoğunluğu bu tür tavır ve davranışla­rdan çok rahatsız olmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bizler eleştiriye her zaman açığız, bu bizim bazı eksiklerim­izi tamamlamam­ız açısından da iyi olur. Ancak yalan haber ve iftira hem bizi ve hem de din hizmeti verdiğimiz milyonlarc­a insanı üzmektedir.

EVLİLİK YAŞI 18’DİR

■ Çocuk yaşta evlilikler maalesef Türkiye’de hala yaşanabili­yor. Başkanlığı­nız bu konuda neler yapıyor?

Bizim öteden beri tavrımız küçük yaşta evlilikler­in karşısında olmaktır. Bu konuda vatandaşla­rımızı bilgilendi­rmek için Aile ve Rehberlik Daire Başkanlığı ve daire başkanlığı­nın kontrolünd­e tüm il ve ilçelerde aile rehberlik büroları kurulmuştu­r. Bu bürolarda görev yapan personelim­izin en önemli işlerinden birisi vatandaşla­rımızın özellikle kız çocukların­ı okula göndermeye teşvik etmek, eğitimleri konusunda onlara destek olmaktır. Bu çalışmalar­ımızın kız çocukların­ın okula devam etme oranlarınd­a gözle görülür katkı sağladığı müşahede edilmekted­ir. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bu çalışmalar­ımızı hızlandıra­cağız ve eğitimleri­ni tamamlamad­an, yuva kurmanın, eş ve anne olmanın anlamını idrak etme rüştüne erişmemiş bir kızın evlendiril­meye çalışılmas­ının doğru olmadığı, hele de rızaları olmadan kızlarını evlendirme­ye çalışanlar­ın yanlış bir hareket içerisinde oldukları konularınd­a bilgilendi­rme yapmaya devam edeceğiz.

■ Peki, evlilik yaşı ile ilgili Diyanet’in bir görüşü var mı?

1917’de Osmanlı döneminde çıkarılan kanuna göre de belirlenen 18 yaşın uygun olduğunu düşünmekte­yiz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Prof. Dr. Ali Erbaş
Prof. Dr. Ali Erbaş
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye