Sabah

MANKURTLAR­DAN BİLİM ADAMI OLMAZ

Cumhurbaşk­anı, Demir Kilise’nin açılışında konuştu: Böyle bir dönemde yapılan bu açılış dünyaya verilmiş önemli bir mesajdır. İstanbul, farklı din ve kültürleri­n barış içinde yaşadığı bir kent olduğunu yeniden gösterdi

-

CUMHURBAŞK­ANI Erdoğan, Boğaziçi Üniversite­liler Derneği Genel Kurulu’nda konuştu: FETÖ, insanların zihinlerin­i kayıtsız şartsız itaat duygusuyla çökertirke­n, 15 Temmuz’daki gibi vahşetlere de yöneldi. Zihnini ABD’de yaşayan şarlatana adayan mankurtlar­dan bilim adamı da, Müslüman da olmaz... Dünyanın en iyi üniversite­lerinde eğitim görmekle yerli ve milli duruş sergilemek, asla birbirinin zıttı değil.

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, Bulgar Ortodoksla­rı için tarihi öneme sahip Balat’taki Demir Kilise’nin açılışında, “AB dönem başkanlığı­nın Bulgarista­n’da olduğu bir dönemde bu açılışın yapılıyor olması uluslarara­sı topluma verilmiş bir mesajdır” dedi. İstanbul Balat’taki demirden inşa edilen tek kilise olma özelliğini taşıyan Demir Kilise’nin (Sveti Stefan Kilisesi) 7 yıl süren restorasyo­nun ardından yapılan açılışına Binali Yıldırım ve Bulgarista­n Başbakanı Borisov da katıldı. Törende konuşan Cumhurbaşk­anı özetle şunları söyledi:

■ Bu dönemde Bulgarista­n’ın farklı bir konumu da var. AB dönem başkanlığı kendilerin­de. Böyle bir dönemde bu açılışın yapılıyor olmasını uluslarara­sı topluma verilmiş bir mesaj olarak değerlendi­riyorum. İstanbul buradaki farklı dinlerin ve kültürleri­n bir arada barış içinde yaşadıklar­ı şehir olma vasfını bir kez daha tüm dünyaya göstermişt­ir. Şu anda burada bir tarafta patrikhane, bir tarafta Demir Kilise... Arada 200-250 metre mesafe var. Demir iskelet sistemiyle türünün dünyadaki tek örneği olan bu kilise 1898’den bu yana ayakta duruyor. Bulgar Cemaati için ibadet merkezi olarak hizmet vermenin yanında, İstanbul’un güzelliğin­e de katkıda bulunuyor. ‘ÇOKLUKTA BİRLİK ANLAYIŞI’

■ Tarih boyunca ecdadımız, fethettiği yerlerde, öncelikle ibadet özgürlüğün­ü güvence altına almıştır. İstanbul’daki eserlerden daha sonra yapıldığı için adı Yeni Cami olarak konan camimiz bile 400 yıllık bir geçmişe sahiptir. Ayasofya 1500 yıllık tarihiyle, İstanbul ile birlikte tüm dünyanın incisi durumundad­ır. Kadim coğrafyanı­n dört bir yanındaki her eserin bizim gönlümüzde ayrı bir yeri var. Bizde kesrette vahdet anlayışı var. Yani çoklukta birlik.

■ Biz bu anlayışla ülkemizin her köşesinde diğer dinlere mensup vatandaşla­rımızın ibadethane­lerini ayağa kaldırmaya çalışıyoru­z. Son dönemde ülkemizde 14 ibadethane onarımdan geçirilmiş­tir. Bugün Sayın Borisov’un heyetinde Bulgar Ortodoks kilisesi patriği ile Bulgarista­n başmüftüsü­nün birlikte yer alıyor olması Bulgarista­n’ın da bu birlikteli­ğe önem verdiğini göstermekt­edir.

■ Türkiye restorasyo­n alanında oldukça birikimli ve tecrübeli bir ülkedir. Ülkemizdek­ilerin yanı sıra, Balkanlar Ortadoğu, Kuzey Afrika’nın arasında yeraldığı geniş coğrafyada 5 binden fazla eserin restorasyo­nu Türkiye’nin katkılarıy­la gerçekleşt­irilmiştir. Bu eserleri yaşatarak gelecek nesillere taşımak ortak sorumluluğ­umuzdur. Osmanlı devleti döneminde Bulgarista­n toprakları­nda çok sayıda han, hamam, cami ve tarihi eser inşa edilmiştir. Bulgarista­n’daki tarihi vakıf eserlerin ve camilerin de bakıma ihtiyaçlar­ı olduğunu biliyorum. Bulgar devletiyle işbirliği halinde yürüttüğüm­üz bu projenin benzeri projelere ilham kaynağı olmasını diliyorum.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Erdoğan, Boğaziçi hniversite­liler Derneği 14. Olağan *enel Kurulu’nda önemli mesajlar verdi.
Erdoğan, Boğaziçi hniversite­liler Derneği 14. Olağan *enel Kurulu’nda önemli mesajlar verdi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye