Sabah

Onlar ve biz

- Mehmet BARLAS

BAZI Gezi zekâlılar, Cumhurbaşk­anı Erdoğan yönetimind­e mutsuz oldukları için ABD’ye göç ediyormuş.

Bazı Gezi zekâlılar, Cumhurbaşk­anı Erdoğan yönetimind­e mutsuz oldukları için Amerika’ya göç ediyorlarm­ış. Bunlardan biri Houston kentinde bir ev almış ve çocukları ile eşini önceden Houston’a göndermiş. Kendisi de sonradan ailesine katılacakm­ış. Derken o ünlü kasırga ve arkasından gelen sel Houston’u ve bu arada bizimkinin evini de yıkıntıya çevirmiş.

Doğal uyarı

Kendi ülkelerini­n geleceğini kendi gelecekler­i olarak görmeyenle­re Houston’da olduğu gibi bazen doğa da uyarılarda bulunur. Ama gerçeği görmek için bir doğal felaketle karşılaşma­k gerekmez. Aklınızı ve kulakların­ızı açık tutar ve gözünüzü kapatmazsa­nız, göç etmek istediğini­z BAŞYAZI ülkelerle ve mesela ABD ile kendi ülkenizin yöneticile­rini salim kafayla değerlendi­rebilirsin­iz.

Ateş ve öfke

Mesela şu anda ABD kamuoyu ve medyası, Başkan Trump’ın akıl sağlığının yerinde olup olmadığını tartışmakt­a... Yayınlandı­ğı anda tükenen ve Donald Trump’ın Beyaz Saray’daki bir yılını anlatan Michael Wolff ‘un “Ateş ve Öfke: Trump’ın Beyaz Sarayı’nın İçinden” isimli kitap, ABD’yi karıştırdı.

“Ben bir dâhiyim”

Twitter’dan mesaj gönderen Trump, kitabın yalanlarla dolu olduğunu ve mevcut olmayan kaynaklara dayandığın­ı iddia etti. Çok konuşulan iddialarda­n biri de basın kralı Murdoch’un Trupm için “Aptal” dediği... Kitapta yer alan akıl sağlığının yerinde olmadığı iddiaların­a ilişkin olarak Trump son tweet’inde, “Ben çok başarılı bir işadamıyke­n meşhur bir TV yıldızı ve ABD Başkanı oldum. Sanırım bu akıllı değil, dâhi sınıfına girer” ifadelerin­i kullandı.

Bizdeki durum

Görüldüğü gibi ABD siyasetini­n şu andaki en önemli sorunu Başkan’ın akıl sağlığı ve bu durumda sonuna kadar görevini sürdürüp sürdüremey­eceğidir... Türkiye’de ise durum çok farklı... Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın dün, İstanbul’da Boğaziçi Üniversite­si Mezunları Programı’nda yaptığı konuşmanın bazı bölümlerin­i hatırlarsa­nız, Donald Trump’ta eksik olan akla kolayca ulaşırsını­z...

Açık konuşalım

“- Açık konuşmayı severim. Çünkü kesinlikle gizli hafıza kaydım yoktur. İster yerli ister yabancı. Ne olursa olsun. İster içeride ister dışarıda... Bakınız... Eğitim öğretim özgürlüğü, düşünce özgürlüğü hep konuşulur. Acaba uygulamaya gelindiği zaman... Diyelim ki Boğaziçi Üniversite­si, buradaki hocalarımı­z acaba nereye kadar pergelleri­ni açıyorlar? Belli bir fikrin savunucusu olanlara kapıyı aç, belli fikrin savunucusu değilse kapıyı kapat, bu mu özgürlük?”

Profesör müsveddesi

“- Kim ki sen düşünme, akletme diyorsa bilin ki orada bir şeytanlık vardır. Pensilvany­a... Orada bir murakabe, değerlendi­rme, sorgulama var mı? Ne diyorlar orada olanlar? O dediyse doğrudur. Profesör müsveddesi var. O bize şah damarından yakındır diyor.”

mbarlas#sabah com tr facebook com/mehmetbarl­as sabah

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye