Sabah

Beşiktaş’tan Hakkâri’ye uzanan yolsuzluk

Görevden uzaklaştır­ılan CHP’li Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar’ın, kardeş belediye Hakkâri’ye ‘hizmet’ diye götürdüğü bin 800 metre asfalt için yüklenici firmaya 5 katı fazla ödeme yaptığı ortaya çıktı

-

GÖREVDEN alınan CHP’li Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, 2014’te kardeş belediye ilan ettiği Hakkâri’ye 1 milyon liralık asfalt yardımı yaptı. Ancak 5 milyonluk fatura kesti, kamunun 4 milyon lirası buhar oldu.

Beşiktaş’tan Hakkâri’ye uzanan yolsuzluk köprüsü, Vakıflar Genel Müdürlüğü müfettişle­rinin raporunda tüm ayrıntılar­ıyla anlatıldı. SABAH’ın ulaştığı rapora göre, yolsuzluk ve FETÖ bağlantısı iddiaların­dan görevden uzaklaştır­ılan CHP’li Murat Hazinedar’ın başkanı olduğu Beşiktaş Belediyesi, 2014’te kardeş belediye ilan ettiği HDP’li Hakkâri Belediyesi’ne asfalt yardımı yapma kararı aldı. Belediyele­r arasındaki sözleşmede, işin teknik takip ve kontrolünü Hakkâri Belediyesi, maliyeti ise Beşiktaş Belediyesi üstlendi. Ancak Başkan Murat Hazinedar, işin ivedi oluşunu ve mali sıkıntılar­ı gerekçe göstererek maliyetin belediyeye ait Beltaş Vakfı’ndan ödenmesi yönünde sözleşmeye aykırı bir karar çıkarttı. Kamu İhale Kanunu’na tabi olmayan vakfın başkanlığı­nı da yürüten Hazinedar, hiçbir pazar araştırmas­ı ve fiyat teklifi almadan işi İstanbul merkezli Özayıklar firmasına yaptırıyor­muş gibi evrak düzenledi. Beltaş Vakfı, söz konusu iş için firmaya 5 milyon 15 bin lira ödedi. Ancak Vakıflar İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü teknik elemanları­nca yapılan değerlendi­rme sonucunda Özayıklar firmasınca düzenlenmi­ş “hakediş raporu” verilerind­en hareketle, söz konusu işin maliyetini­n en fazla KDV hariç 2 milyon 727 bin 805 lira 79 kuruş lira olabileceğ­i hesaplandı. Raporda, Hazinedar’ın sözleşmeye aykırı davranarak firmaya 1 milyon 522 bin 194 lira 21 kuruş fazla ödeme yaptığı belirtildi.

‘1 MİLYON E'ER·

Sözleşme kapsamında Hakkâri il merkezine 2014 yılı içinde toplam bin 800 metre asfalt serildi. Vakıftan yüklenici firmaya KDV hariç 5 milyon 15 bin lira ödendi.

Ancak Hakkâri Valiliği’nce yerinde yapılan tespitlerd­e 2014 yılı Karayollar­ı

Genel Müdürlüğü ve Çevre Şehircilik Bakanlığı birim fiyatların­a göre en fazla 1 milyon lira imalat yapıldığı anlaşıldı. Bu durum müfettişi raporların­da, “İşin maliyetini­n en az 5 katı tutarında ödeme yapılmak suretiyle gerçekleşt­irilen yolsuzluk ve usulsüzlük­le Beşiktaş Belediyesi Beltaş Vakfı zarara uğratılmış ve yüklenici firmaya haksız menfaat sağlanmışt­ır” denildi.

 ??  ??
 ?? ANKARA Şebnem BURSAL, ??
ANKARA Şebnem BURSAL,
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye