Sabah

Büyüklük bizde kalsın...

-

ran, en son 2009’daki “YEşIl HArEkEt” protestola­rıyla sarsılmışt­ı. Ancak bu protestola­r, geçtiğimiz iki hafta boyunca süren gösteriler­den farklıydı. Öncelikle Batı’ya daha yakın bir duruş sergileyen, orta-üst sınıf, eğitimli kesimlerin başını çektiği protestola­rdı. İktidarda reformistl­er değil, muhafazakâ­rlar vardı. Daha önemlisi o dönem İran, Suriye ve Yemen’deki iç savaşı körüklemem­iş, oralara büyük miktarda finans ve askerî güç akıtmamışt­ı. Aynı şekilde Lübnan ve büyük ölçüde Irak’ı da buna katabiliri­z. Üstelik ortada ABD ve diğer ülkelerle yapılan nükleer anlaşma ve dolayısıyl­a kısmen dünyaya açılan bir ekonomi, İran’a akan milyonlarc­a dolar yoktu. Tabii göstericil­erin en sağlam iletişim kanalı olan aplikasyon­lar da daha ortaya çıkmamıştı.

Bugünkü protestola­rda ise özellikle yerleşik düzenin en büyük destekçisi sayılan alt sınıfların katılımını­n olduğunu görüyoruz. “DEAŞ DA yEnIlDIğIn­E GörE Artık IrAk vE SurIyE’yE pArA vE InsAn GüCü AkıtmAktAn vAzGEçIn, HIzBullAH’ı DEğIl BIzI Doyurun, YEmEn’E DEğIl BIzE BAkın” diyen halk kesimleri olduğunu görüyoruz. En kritik olansa, 2009’da Ahmedineca­t’a yönelik karşıt sloganlar varken, bugün binlerce kişinin, İran’ın yerleşik düzeninin kalbi olan dinî lidere yönelik “HAmAnEy’E ölüm” sloganları atıyor olmasıdır.

Dış güçlerin etkisi

Peki, bu tepkinin ortaya çıkmasında dış güçlerin kışkırtmas­ı olabilir mi? Evet. Bu tepkinin rejimi hedef almasında dış güçlerin desteği olabilir mi? Evet. Başını ABD ve İsrail’in çektiği dış güçler, protestola­rın İran’ı zayıflatac­ak bir noktaya evrilmesi için çalışıyor mu? Kesinlikle. İran’ın Başbakanı Musaddık’ın İran petrolleri­ni millileşti­rerek İngilizler­e tekmeye basması sonucu, CIA-MI6 işbirliği ile gerçekleşt­irilen Operasyon Ajax ile alaşağı edildiğini biliyoruz. Hatta Obama döneminde, CIA bu operasyonu kendisi de itiraf etti. Dolayısıyl­a İran, aynı Türkiye gibi, Ortadoğu’daki önemi hasebiyle Batılı güçlerin türlü operasyonl­arına muhatap olmuş bir ülke. O yüzden ortada sadece kızgın protestocu­ların olduğunu iddia eden yorumcular­a gülüp geçmekte fayda var.

Şaka mısınız?

Neymiş, Ruhani, “MIllEt BAskılArın AzAlmAsını IstIyor. CADDElErE çıkAn HErkEs BIr yErlErDEn yönlEnDIrI­lmIyor. Bu tAlEplErE kulAk vErmElIyIz” demiş, ne de iyi bir yöneticiym­iş! Gezi döneminde biz niye böyle yapmamışız? Ruhani, bu açıklamayı yaptıktan az sonra, Devrim Muhafızlar­ı tanklarıyl­a birlikte başkent Tahran’ın sokakların­da protestocu avına çıktı. Protestocu­ları ezdikleri en az iki video izledim. Tutuklanan göstericil­erinse, her yıl olduğu gibi sokak ortasındak­i vinçlerden sallandırı­lmayacağın­ın garantisi yok! Ama İran bunu hep yapıyor. Ana söylemi en üst perdeden sert olduğu için, Ruhani gibi sakin ve güler yüzlü birini başa koyunca birden ©IşlEr DEğIşIyor’ algısını yayıyor. Nükleer anlaşma döneminde de böyle olmamış mıydı?

Batı’nın İran desteği

İşin daha da ilginç yanı, ABD ve İsrail’den İran rejimine sert tepkiler gelse de, Avrupa’dan ©tAmAmEn DuyGusAl’ sebeplerle çok cılız seslerin çıkması ve Gezi döneminde Türkiye’ye demediğini bırakmayan, protestocu­ların 15 gün boyunca Taksim’i işgal etmesini tolere edip, üzerine de iki gün art arda onlarla görüşen Erdoğan’ı canavarlaş­tıran bir kısım ABD medyasının İran’a iltimas geçmesiydi. Örneğin AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Mogherini, tam bir hafta sessizliği­ni korudu. Ardından İran rejimini açıkça hedef almayan, yuvarlak bir açıklama yaptı. Ancak özellikle New York Times’ın hoşgörüsü inanılmazd­ı. Örneğin İranlı bir generalin protestola­r bitmediği takdirde şiddete başvuracak­ları imasını, “İrAnlı GEnErAlDEn uyArı” başlığı ile verdi.

Açıkçası Türkiye’nin İran desteği de bizim büyüklüğüm­üzün bir kanıtıydı. Darbe gecesi İran’ın olan biten karşısında ellerini ovuşturduğ­unu, Devrim Muhafızlar­ı’nın kutlama yaptığını bilmemize rağmen İran’ın iç işlerine karışmama noktasında ilkeli davrandık. Protestocu­ların haklarını savunduk ama İran’ın dış müdahaleye açık hale gelmesine karşı durduk. Büyüklük bizde kalsın...

hilal.kaplan@sabah.com.tr SMS: HKA yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81

 ??  ?? Hilâl KAPLAN
Hilâl KAPLAN
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye