Sabah

2’nci Soğuk Savaş’ın dijital kodları

- kerem alkin#sabaK com tr

g nce, Rusya Devlet Başkanı 3utIn

22 Kasım Çarşamba günü, hem Rusya Silahlı Kuvvetleri’ne, hem de Rusya’nın önde gelen stratejik ve büyük şirketleri­ne ‘sAvAşA HAzırlıklı olmAlArı’ ve ‘Rus orDusunun vE DonAnmAsın­ın DAHA Güçlü vE tEknoloJIk sIlAHlArlA DonAtılmAs­ı’ adına yeni bir üretim hamlesi içinde olmaları’ çağrısında bulundu. Ardından, ABD Başkanı Trump, 18 Aralık Pazartesi günü, ABD’nin yeni ‘ulusal güvenlik stratejisi’nde, RusyA vE ÇIn’I ‘ABD DEğErlErIn­E mEyDAn okuyAn rAkIplEr’ olarak tanımladı ve 2. Soğuk Savaş’ın başladığın­ı resmen ilan etti. 23 Aralık Cumartesi, bu defa Norveç’te konuşlandı­rılmış ABD deniz piyadeleri­nin komutanı General NEllEr, bölgede ‘büyük kavganın’ başlayabil­eceği konusunda askerlerin­i uyararak, ‘RusyA IlE BIr sonrAkI sAvAşA HAzırlıklı olunmAsı’, yakın zamanda dikkatleri­n Pasifik ve Rusya’ya odaklanaca­ğını ve buradaki ABD askeri varlığını her an artırabile­ceklerini belirtti. Son olarak, 5 Ocak Cuma Çin Devlet Başkanı ŞI, bölgede jeopolitik gerginlikl­er tırmanırke­n, Çin Ordusu’na ‘sAvAşA HAzır olmAlArı’ ve ‘ülkelerini savunurken ölmekten de korkmamala­rı’ çağrısında bulundu.

Tüm bu gelişmeler­e rağmen, Türkiye’nin dış politikası­nı bilmeden, etmeden eleştiren aklı evvellere, CumHurBAşk­Anı ErDoğAn’ın lIDErlIğIn­DE yürütülEn ‘çok yönlü’ DIplomAsIy­lE TürkIyE’nIn uluslArArA­sı sIyAsEttE oluşturDuğ­u AlAn kABIlIyEtI­nI okuyamayan­lara ‘bir an önce uyanmaları’ çağrısında bulunuyoru­m. Üç çEmBEr halinde, ilk çemberde 1. ve 2. kuşak komşu ülkelere, ikinci çemberde Atlantik, üçüncü çemberde ise Pasifik kuşağına yönelik diplomasi atağımızı iyi okumalıyız. Sadece son dört ayda Cumhurbaşk­anı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım’ın uluslarara­sı ziyaretler­inin bir dökümüne bakmak yeterlidir. VE zAmAn DArAlıyor. Türkiye’nin başka savunma ve güvenlik endüstrisi, ardından enerji, strAtEJIk sEktörlErI­n tümünDE ‘mIllI vE yErlI’ yAzılım vE DonAnım AtAğını, yerli ve milli teknolojil­ere yönelik özel sektör girişimcil­iğini, özel sektör-kamu işbirliğin­i özendirici adımları, bu alana yönelik finansal desteği hızlandırm­ası gerekmekte. TürkIyE’nIn kAmu kurumlArın­DA, özEl sEktör şIrkEtlErI­nDE yABAnCı yAzılım vE DonAnım kullAnılmA­sı, 2. Soğuk SAvAş DönEmInIn ‘DIJItAl sAvAşı’ vE ‘sIBEr tErör’ GErçEğI ışığınDA, kAtlAnılAm­AyACAk ölçüDE Büyük BIr rIsktIr.

Türkiye’nin aciliyetle ‘Dijital Savaş’ ve ‘Siber Terör’e yönelik, en tepeden başlayarak, tüm güvenlik birimleri dahil, çok özel bir güvenlik ağı oluşturmas­ı elzemdir. GEzI, 17-25 vE 15 TEmmuz, sokAk, opErAsyon vE ADlI Boyutunun yAnı sırA, Aynı zAmAnDA TürkIyE’nIn IçInE sızDırılmı­ş ‘HAInlEr’ ArACılığı IlE yürütülmüş BIr ‘sIBEr tErör’ sAlDırısıD­ır. Yeni bir dünya savaşını tetikleyeb­ilecek 2. Soğuk Savaş dönemi başlamıştı­r. UnutmAyAlı­m kI, TürkIyE AvrAsyA’nın GElECEğInI AnCAk ‘yErlI-mIllI’ yAzılım vE DonAnım IlE kurtArABIl­Ir.

 ?? Kerem ALKİN ??
Kerem ALKİN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye