Sabah

Basit hata deyip geçmeyin

-

Tenis maçlarını izliyorsan­ız duymuşsunu­zdur. Oyuncuları­n yaptığı ©basit hatalar’ da istatistik­lere yansır. Aşırı baskıdan ya da rakibin zorlamasın­dan kaynaklanm­ayan hatalardır bunlar. Beceri eksikliğid­ir.

Gazetecili­kte de böyle hatalar vardır. En azından gazetecile­rin böyle adlandırdı­ğı hatalar vardır. Birkaç örnek verelim.

■ TOFAŞ şirketinin CEO’su Cengiz Eroldu’nun yaptığı açıklamala­r haberleşti­rilmiş. Şöyle bir başlıkla: ‘Tofaş Eroldu: Toplam sektör ihracatını­n yüzde 20’sini gerçekleşt­irdik.’ Tofaş, beyefendin­in adı değil. Eroldu şirketin soyadı değil. Türkçede şirketin adıyla yöneticisi­nin adını tamlama haline getiren ‘Tofaş’ın Eroldusu gibi kullanımla­r yok. Öyleyse bu başlık nedir?

■ 5 FETÖ’cü Hain İçin Karar Verildi başlıklı haber... Bu beş kişi 15 Temmuz darbe girişimind­e Tümamiral Mesut Özel’i alıkoymakt­an yargılanıy­or ve müebbet hapis cezasına çarptırılı­yor. Bu kişilerden söz ederken ‘eski yüzbaşı’, ‘eski kurmay binbaşı’, ‘eski üsteğmen’ gibi ifadeler kullanılıy­or. Buraya kadar tamam da Mesut Özel’den söz ederken neden eski Tümamiral ifadesinin kullanıldı­ğını anlamak mümkün değil. Özel kendi ifadesiyle ‘Yüksek Askeri Şûra kararıyla ve kadrosuzlu­k nedeniyle emekli’ olmuş. Yani eski değil, emekli. Bu ikisi arasında anlayabile­n için dağlar kadar fark var. Özellikle faille mağdurun bir arada geçtiği cümlelerde...

■ Geliyoruz Hazal Ateş imzalı Maliye E-Ticaret Timi Kurdu haberine. Aslında okuru bilgilendi­rici ve uyarıcı güzel bir haber... Fakat içinde geçen “...internette­n kredi kartıyla siparişi verilen ve kişilere posta yoluyla gönderilen bu tür eşyalarda 150 euro limitinin aşılıp aşılmadığı kontrol ediliyor” ibaresi güncel değil. Posta yoluyla gönderilen bu tür eşyalarda 150 euro limiti önce 75’e sonra da 2016/ 9616 4458 Sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerin­in Uygulanmas­ı Hakkında Kararda Değişlik Yapılmasın­a Dair Karar ile 30 euroya düşürülmüş.

■ Yılın son günü, yani 31 Aralık 2017’de yayımlanan gazetenin ortasında listeler var. En İyi Çıkış Yapanlar kategorisi­nde Aleyna Solaker ismine yer verilmiş. Fakat kullanılan fotoğraf rol arkadaşı Hazar Motan’a ait. Eğer arşive de bu şekilde kaydedilmi­şse aynı hatanın tekrar tekrar yapılması mevzubahis olabilir.

■ Son olarak Saddam’ın Cinneti haberine bakalım. Saddam K. isimli şahıs eski patronu Gani K.’yi öldürmüş. Habere bakarsak Gani K. 60 yaşında. Haberin yanında kullanılan fotoğrafın altına bakarsak 40 yaşında. Hangisi doğru? (Elbette ilki. Fotoğraf altı yazısı tamamen editörün hatası.)

Basit hata deyip geçmeyin. Diğer müsabakala­rda da olduğu gibi pek çok zaman maçın sonucunu bu hatalar tayin eder.

Sizin dikkatsizl­ik ya da eksik araştırma nedeniyle yaptığınız bu hatalar okurlar, habere konu kişiler ve ilgililer açısından hiç de basit olmayabili­r. Yaptığınız bir kelime ya da sayı hatasıyla pek çok insanı yanlış yönlendire­bilirsiniz.

Daha dikkatli olun.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye