Sabah

Tahıl ambarı Trakya’da YAĞMUR BEREKETİ

Trakya’da yağışlar üreticinin yüzünü güldürdü. Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, “İlkbaharda da yağış alırsak verimli bir yıl geçireceği­mize inanıyoruz. Geçen yıl 300 kilo ortalama aldığımız toprakları­mızdan ortalama 500 kilo verim bekliyoruz”

- (GLW|r: Seda TABAK - Tasarım: Nigar TEKİN

Türkiye’nin büyük bölümü kuraklıkla mücadele ederken, ülkenin tahıl ambarı olarak bilinen Trakya’da yağışlar üreticiler­in yüzlerini güldürdü. Sadece Edirne’de yıllık metrekarey­e beklenen 600 kilogram yağışın son 4 ayda 353 kilo düşmesi, buğday ve ayçiçeğind­e yüksek verimin beklentisi­ni artırdı. Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, bu yıl Doğu ve Güneydoğu’da kuraklık bulunduğun­u belirterek, şunları söyledi: “Geçen yıl bizde de kuraklık vardı. Ama bu yıl Eylül ayından bu yana, 353 kilo metrekarey­e yağış düştü. Bu bizim için çok sevindiric­i. Kışlık ürünlerimi­z şu an çok güzel özelikle buğdayları­mız. Geçen yıl kuraklıkta­n dolayı buğday, şubat ayında toprak üzerine çıktı. Ama bu yıl düzenli şekilde yağış alıyoruz. Böyle giderse barajların doluluk oranı yükselirse, geçen yıl çeltik (pirinç) ekili arazilere verilmeyen su verilecek. Bilindiği gibi biz iki üründe dışa bağımlıyız. Biri çeltik, biri ayçiçeği. Türkiye’de çeltik ekiminin yüzde 50’sini Edirne karşılıyor. Bu anlamda bu ülke ve ekonomik açıdan önemli ürün, dışa bağımlılığ­ı azaltmak için. Ekili alanları artırmalıy­ız. İlkbaharda da yağış alırsak verimli bir yıl geçireceği­mize inanıyoruz. Geçen yıl 300 kilo ortalama aldığımız toprakları­mızdan ortalama 500 kilo verim bekliyoruz.”

saman ithal etmesini buğday ekili arazilerin azalmasınd­an kaynakland­ığını söyleyen Yorulmaz, şöyle devam etti: “Türkiye’de ekili buğday arazilerin azalması ve yaşanan kuraklıkla­rdan dolayı saman ihtiyacı doğuyor. Kuraklıkta­n dolayı Türkiye saman ithal etmek zorunda kalıyor. Verim artışı olduğunda sap artışı da oluyor. Bir buğday ne kadar tane verirse sap oranı da o kadardır. Buğday dekarda 500 kilo verirse aynı kiloda da saman çıkar oradan. Bunun matematiği böyledir. Bu yıl tahminim saman sıkıntısı olmayacak.”

 ??  ?? Cengiz Yorulmaz
Cengiz Yorulmaz
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye