Sabah

ABD ve İsrail destekli isyanı bastırdık

-

İran’da 28 Aralık’ta ekonomik nedenlerle başlayan ancak iç ve dış müdahalele­r sonucu bir anda rejim karşıtı isyanlara dönen olayların iç yüzünü öğrenmek için Tahran Üniversite­si’nden Profesör Doktor Seyyid Muhammed Marandi ile randevulaş­tık. Bu buluşmaya çok önem veriyordum zira Marandi, İran Devrimi’nin lideri Humeyni’nin kişisel doktoru, bir dönem İran Sağlık Bakanlığı görevini yürüttükte­n sonra halihazırd­a İran Meclis Başkan Vekilliği yapan Ali Rıza Marandi’nin oğlu ve İran’da tanınan bir akademisye­ndi.

ABD, İsrail ve İngiltere bayrakları­nın paspas olarak kapı önüne koyulduğu bir binada bizi karşılayan Dr. Marandi kitaba ortasından başlayarak “2009’da İngiltere’de protestola­r oldu, birkaç kişi öldü, İngiliz hükümeti Facebook’tan aldığı yardım ile çok sayıda kişiyi tutukladı. Ancak orada kimse, protestocu­lara ‘haklarını arayan gençler’ gözüyle bakmadı, aksine tüm dünya basını tek ses halinde protestocu­ların marjinal, terör yanlısı ve yağmacı olduğu izlenimini verdi. Aynı şey İran ve Türkiye’de olunca ise hükümetler­in meşruiyeti­ni tartışmaya açtılar. BBC Farsça, bu son gösteriler­de insanları kışkırtmak için elinden geleni yaptı” dedi.

“YİNE DENEYECEKL­ER”

Yurt dışı kaynaklı basının Bahreyn’den, 2009’daki İran olaylarınd­an ve hatta rejime destek gösteriler­inden kareler alarak “Rejim karşıtları sokakta, Hamaney’e ölüm isteniyor” başlıkları­yla yayımladığ­ını söyleyen Doktor Marandi, “Trump gösteriler­e destek vererek akılsızca bir iş yaptı. Başarılı olamadı, ama bölgede rahatsızlı­k çıkarmak için bir deneme daha yapacaktır” ifadelerin­i kullandı. 1999’da 3 kişinin yaşamını yitirdiği kampüs olaylarınd­a, 2009’daki kanlı gösteriler­in merkezleri­nden olan Tahran Üniversite­si’nde gözle görülür bir sakinlik vardı, Dr. Marandi de “Tabii ki tek tek bilmiyorum ama ben henüz öğrenciler­imden bu son olaylara destek verene rastlamadı­m” dedi.

Gösteriler­e Washington’dan destek vererek İran’a dönme vaadinde bulunan Şah’ın oğlu Rıza Pehlevi’yi sorduğumuz­da ise bu tür rüyaları gülünç bulduğunu söyledi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Prof. Marandi
Prof. Marandi

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye