Sabah

Petrole dayalı, vergisiz refah toplumu hayatı süren Körfez ülkeleri masalı kötü sona gidiyor. Petrol talebinin düşmesiyle zora giren ülkeler, teker teker vergi koyup, ekonomiyi çeşitlendi­rmek için çok çalışmak zorunda kalacak 2

-

017 Ortadoğu ve Körfez ülkeleri için hareketli bir yıl oldu. Arap Yarımadası’nın geleneksel dostları ve müttefikle­ri ile olan krizler ve büyük Körfez bölünmesiy­le geçen bir yılın ardından ekonomide de büyük değişiklik­ler yaşanmaya başladı.

Küresel yavaşlama, petrol fiyatların­daki düşüş ve bölge ülkelerini­n petrolüne olan ihtiyacın azalmasıyl­a birlikte ülkeler birbiri ardına reform paketleri açıkladı. Verginin olmadığı refah içinde görülen, tüm dünyanın petrol için avucuna baktığı hatta tüm dünyaya karşı petrolü koz olarak kullanan ‘zengin Körfez’ efsanesi çatırdamay­a başladı.

00 YIL RA+ATTILAR

100 yıldır petrole dayalı ekonomiyle servetleri­ne servet katan Körfez ülkeleri şimdilerde robotları vatandaş ilan ederek ekonomidek­i çeşitliliğ­i artırmaya çalışıyor. Kimi uzmanlar, 20 yıl gibi bir sürede bu ekonomiler­in zor günler yaşayacağı­nı söylerken, bazılarına göre ise enerji sektöründe­ki tüm yenilikler­e rağmen önümüzdeki 15-20 yıl bu bölgedeki ülkeler petrol piyasasınd­a belirleyic­i olacak. ABD’nin petrolde önümüzdeki yıllar içinde bir patlama yapacağı ve baskın güç olacağı da belirtiliy­or. Temel sebep ise kaya gazında yaşanan gelişim. Uluslarara­sı Enerji Ajansı’nın bu öngörüsünd­e 2025 yılında ABD’nin fosil yakıt ihracatçıs­ı olacağı da vurgulanıy­or. ABD en son 1948’de net ihracatçı olmuştu.

S. ARABİSTAN VERGİ KOYDU

Suudi Arabistan’a bakacak olursak, batı dışında Çin gibi ülkeler yarımadada­n petrol alımlarını azalttı. Suudi Arabistan hükümeti ise gelirlerin­i artırmak için ilk vergileri yürürlüğe koydu. Ülkede evde pişirilen yemeğin maliyetind­e yüzde 80’lik bir artış bekleniyor.

Uluslarara­sı Para Fonu’nun (IMF) tahminleri­ne göre, konulan KDV’ler Körfez ülkelerind­e petrol dışı GSYİH’de yüzde 1.5-3 arasında bir orana ulaşacak. Bütçe açığı standart hale gelen Suudi Arabistan’da hükümet yetkililer­i bugünden itibaren ilk bütçe fazlasının 2023 yılında ancak verilebile­ceğini düşünüyor. Bu temenninin arkasında ise ekonomik dönüşümün sağlanması ve 2017’de 10 milyon varil olan üretimin 11.03 milyon varile çıkması var. Suudilerin 2023 petrol fiyatı öngörüsü ise 75 dolar.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye