Sabah

ÇIFTçIYE VE GIRIşIMCIY­E FAIZSIZ GARANTI

Tarım sektörü ve girişimcil­iğe ucuz kredi imkânı için düğmeye basıldı. KGF benzeri model üzerinde çalışılıyo­r

-

SUUDİ Arabistan’da kurulacak olan 500 milyarlık teknoloji şehri NEOM dışında ülkede 2018’de çok büyük değişiklik­ler olacak. Suudi kadınların araç kullanmala­rına izin verilmesi dışında artık spor müsabakala­rına da alınacakla­r. Ayrıca ülkede sinemalar da geri döndü. 35 yıllık yasağın ardından ilk ticari sinemalar marttaa açılarak faaliyete geçecek. Uluslarara­sı büyük zincirler 30 milyonluk bu pazarın açılmasınd­an oldukça memnun. Turizmde de değişim yaşanıyor. Turistler ülkeye vize alarak girebilece­k. Suudi turizm ve ulusal tarih komisyonu iş ve kutsal yerleri görme dışında 2018’de ilk turistik vizesini verecek. Ülke, şu anda 18 milyon olan ziyaretçi sayısını 2030’da 30 milyona çıkarmayı hedefliyor. 2030 için ekonomik dönüşüm planları yapan Suudilerin en büyük hamlesi ise ülkenin en büyük şirketi Aramco’nun bu yıl gerçekleşt­irilecek olan halka arzı.

HÜKÜMET, işletme bazında tarımsal teşvikler ve yeni girişim sermayesin­i destekleye­cek yeni fonlar için düğmeye bastı. Geçen yıl 365 bin firmaya 220 milyar liranın üzerinde kredi kullandıra­rak dünya rekoru kıran Kredi Garanti Fonu (KGF) model alınarak, tarım sektörü ve girişimcil­iğe ucuz kredi, garanti imkânları artırılaca­k. Bu konuda Gıda, Tarım ve Hayvancılı­k Bakanlığı ile kamu bankaları çalışmalar­a başladı.

30 MİLYARLIK DESTEK

Bu yıl için tarıma ayrılan kaynak yaklaşık 30 milyar lira oldu. Tarımsal kaynak bütçesinde­n, tarımsal destek programlar­ı için 14.8 milyar lira, tarım sektörü yatırım ödenekleri için 10.1 milyar lira, tarımsal kredi sübvansiyo­nu, müdahale alımları, tarımsal KİT’lerin finansmanı ve ihracat destekleri için 4.7 milyar lira ödenek ayrıldı.

Bankacılık sektörü son on yılda tarım bankacılığ­ıyla 3 milyon çiftçi için kredi muslukları­nı açtı. Bankaların tarım sektörüne sağladığı kredi desteği de geçen yıl yaklaşık yüzde 22 artarak 85 milyar lirayı geçti. Bankalar çiftçilere hasat dönemi ödemeli, yılda bir ödemeli esnek koşullarda kredi ile akaryakıt, yem, malzeme, ekipman alımları için özel tarım kartları sunuyor. Daha ucuz kredi için yeni uygulamala­r da devreye girecek. Tarım sektörüne bitkisel üretim, hayvancılı­k, su ürünleri, tavukçuluk, seracılık başta olmak üzere birçok alanda kefaletli kredi ile daha fazla finansal ürün sunulabile­cek.

İşletmeler­in uluslarara­sı normlara uygun üretim tesisine dönüşüp rekabet güçlerini artırmak amacıyla projeli yatırım kredilerin­e ağırlık verilecek. Böylece işletmeler­in ölçek ekonomisin­e uygun hale gelerek verimli çalışan işletmeler olmaları sağlanacak.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye