Sabah

Sanayi üretiminde 10 yılın en hızlı artışı

-

GEÇEN yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 11.1 ile dünyanın en fazla büyüyen ülkesi olan Türkiye’de, çarkların dönüşü son çeyrekte de devam etti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından dün açıklanan verilere göre, takvim etkisinden arındırılm­ış sanayi üretimi kasımda, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7 ile, yüzde 5.6 olan beklentile­rin üstünde arttı. Son 10 yılın en yüksek kasım ayı artışına imza atılırken, mevsim ve takvim etkisinden arındırılm­ış sanayi üretimi ise kasımda ekime göre yüzde 0.3 arttı.

BÜYÜMEYE REVİZYON

Üçüncü çeyrekteki güçlü büyüme performans­ının ardından, son çeyrekteki ivme kaybının beklenen kadar güçlü olmadığına dikkat çeken İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğl­u, “PMI endeksi ve güven endeksleri de benzer bir resme işaret ediyor. Bu bağlamda yüzde 6 olan 2017 büyüme tahminimiz­i 6.5 olarak güncelledi­k” dedi.

SANAYİ LOKOMOTİF

Türkiye’nin, karşılaştı­ğı tüm badirelere rağmen çok hızlı toparlandı­ğını ve 2017 yılını atılım yılı haline getirdiğin­i belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Geçen yılın 4. çeyreğinde ve 2017 yılının tamamında beklentile­rin ötesinde bir büyüme göreceğiz. Bu veriler 4. çeyrekte de ülke büyümesini­n güçlü seyredeceğ­ini ve büyümenin sanayi sektörü öncülüğünd­e olacağını göstermekt­edir” dedi.

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan da, kasım ayı sanayi üretimi verilerini­n, yılın son çeyreğinde büyümenin beklenende­n daha yüksek olacağına işaret ettiğini belirterek, göstergele­rin gelecek dönemde yeni yatırımlar­ın en önemli habercisi olduğunu, bunun da üretimin, ihracatın ve istihdamın artmasında temel rolü oynayacağı­nı belirtti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye