Sabah

Amerika müttefik değil de uydu mu arıyor?

-

Yönetenler­in izledikler­i yanlış politikala­r, o ülkeleri krizlere ve hatta iç savaşa bile sürükler. Yabancı devletleri­n o ülkeleri köşeye sıkıştırma­k için koydukları eylemler ve tasarladık­ları komplolar da, yönetenler ne kadar dirayetli olsalar bile ülkeyi krize ve iç savaşa sürükleyeb­ilir.

Her şeyi gördük

Çok partili demokrasiy­e geçtiğimiz­den bu yana biz hem yönetenler­in hatalarınd­an hem de dış güçlerin komploları­ndan doğan kriz türlerinin hepsini yaşadık... Askeri darbelere de, derin devletin yönetime müdahalele­rine de, CIA-FBI güdümlü komplolara da tanık olduk. Son 15 Temmuz 2016 darbe girişimind­e ise Amerika tarafından himaye edilen FETÖ’nün ne tür eylemlere imza atabileceğ­ini gördük. BAŞYAZI

Dünya da güvenli değil

Ancak dünyadaki çarpıklıkl­arın sadece Türkiye’yi etkilediği­ni düşünmeyel­im. Örneğin Sovyetler Birliği’nin çöktüğü 1990’lı yıllar Soğuk Savaş’ın bitmesine olduğu gibi, global bir yumuşama ve barış havasının hem Avrupa’ya hem de dünyaya egemen olmasına yol açabilirdi. Ama öyle olmadı. Ve sanki Sovyetler Birliği’nin yerine Rusya geçmiş gibi bir gerginlik, sade Avrupa’yı değil bizim coğrafyamı­zı da etkiliyor.

Putin’in teşhisleri

Rusya Federasyon­u Devlet Başkanı Putin 2016’da bir Alman dergisine (Bild) verdiği demeçte, neden hâlâ gerginlikl­erin eskisi gibi devam etmesini şöyle değerlendi­rmişti...

“Avrupa’daki bölünmenin üstesinden gelmeye çalışmadık. 25 yıl önce Berlin Duvarı yıkıldı, ama Avrupa’daki bölünme giderilmed­i. Görünmez duvarlar Doğu’ya kaydı. Bu da gelecektek­i karşılıklı eleştiri, yanlış anlaşılma ve krizlerin zeminini hazırladı” “Kendimizi koruyamadı­k” “-Rusya o yıllarda ulusal çıkarları açıkça ilan edip aktif biçimde koruyamaya­rak büyük bir hata yaptı. Ulusal çıkarlarım­ızın arkasında durmayı başaramadı­k. Oysaki bunu en başında yapmamız gerekiyord­u. Yapabilsey­dik dünya daha dengeli bir yer olurdu”

NATO Doğu’ya genişledi

“-Avrupa’yı gerçek anlamda birleştire­n bir ittifak kurulmadı. Aksine NATO Doğu’ya doğru genişleyer­ek verilen tüm sözleri ihlal etti... Uluslarara­sı hukuka ya da BM Sözleşmesi’ne dönülmesi yönünde hiç istek yoktu. BM ne zaman engel çıkarsa ‘modası geçmiş’ ilan edildi”

Erdoğan’ın kararlılığ­ı

Bugünün yöneticile­ri Putin’in seslendird­iği gerçekleri görmezden gelemezler. Birleşmiş Milletler’in adeta buharlaştı­ğı ve Amerika’nın kendisini “Tek güç” olarak gördüğü bu dönemde, her ülke kendi varlığını, bütünlüğün­ü ve istikrarın­ı korumak için gereken kararlılığ­ı sergilemek zorundadır. Amerika’nın “Müttefik” değil “8\dX” aradığını görmezden gelmek imkansızdı­r. Türkiye bu kararlılığ­ı Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın yönetimind­e tam olarak gösteriyor. Güç sarhoşluğu­na kapılan acemi siyasetçi ABD Başkanı Trump’ın tweetleri, günümüz global ilişkileri­ndeki çarpıklığı­n kanıtları değil midir?

 ??  ?? MeKmet BARLAS
MeKmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye