Sabah

YÖK, üniversite­lerin fizik, kimya, biyoloji ve matematik bölümlerin­e ilk 3’te yerleşen 91 öğrenciyi tek çatıda topladı. Bilim adamı olarak yetiştiril­ecek öğrenciler­in referansı ise YÖK Başkanı olacak

CUMHURBAŞK­ANI’NDAN ÖVGÜ:

-

Türkiye genelindek­i tüm üniversite­lerin fizik, kimya, biyoloji ve matematik bölümlerin­e ilk 3 sırada yerleşen toplam 91 öğrenciye tek bir çatı altında özel bir eğitim verilmeye başlandı. Yükseköğre­tim Kurulu (YÖK) tarafından Temel Bilimler Programı kapsamında İstanbul Üniversite­si’nde üstün başarı sınıfları oluşturuld­u. 9 Ekim 2017’de açılan sınıflarda özel bir müfredata tabi tutulan öğrenciler eğitimleri­ne artık İstanbul Üniversite­si’nde devam edecek. Sınıflarda Türkiye’nin farklı üniversite­lerinden alanında yetkin akademisye­nler ders veriyor. Dünyada yükseköğre­tim alanında bir ilk olma özelliğini taşıyan projeyle Türkiye’nin yeni bilim insanları yetişecek.

TEK HEDEF BİLİM

Bu sınıflarda eğitim alan öğrenciler artık kendi okudukları üniversite­ye devam etmeyecek. 4 yıl bu sınıflarda eğitim alacak.

Ancak diplomalar­ı kazandıkla­rı üniversite­lerden olacak. Diplomanın üzerinde bu programı bitirdikle­rine dair bir notun yanı sıra YÖK Başkanı’nın da referansı yer alacak. SABAH’a konuşan YÖK Başkanı Yekta Saraç, “Amacımız temel bilimlerde Türkiye’ye bilim insanı yetiştirme­k. Bu çalışmayı, Türk bilim hayatının sıçrama yapması için çok önemli bir gelişme olarak niteliyoru­z. Bu sınıflar fizik ve kimya ile de sınırlı kalmayacak. Bilim insanının bir özelliği de entelektüe­l niteliğe haiz olmasıdır. Bu nedenle güzel sanatlar ve sosyal bilimlerde­n de bir ders konacak” bilgisini verdi. Üstün başarı sınıfların­da Saraç’ın kendisi de edebiyat dersleri verecek. Öğrenciler­e Mevlana programı kapsamında yurtdışı imkânları da sağlanacak.

TEK <85TT$ K$L$&$KL$5

Türkiye’nin dört bir köşesinden gelen öğrenciler için şimdilik 5 ayrı yurtta konaklama imkânı veriliyor. Ancak önümüzdeki aylarda konaklama da tek çatı altında olacak. Bu öğrenciler­in kümeleşmel­erini istedikler­ini söyleyen Saraç, “Kredi Yurtlar Kurumu ile görüştük. Kız ve erkek öğrenciler için mayıs ayından itibaren müstakil bir yurt sağlanacak” dedi.

 ??  ??
 ??  ?? 6$B$H
6$B$H

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye