Sabah

Yargıyı hızlandıra­cak yeni paket geliyor

CUMHURBAŞK­ANI ERDOĞAN ADALET ŞÛRASI’NDA KONUŞTU: ABD’deki davanın hukukla ne alakası var? Bunlarda adalet falan yok, adalet burada. Bu tür kararların­a saygı duymuyorum

-

BAŞBAKAN Yıldırım, Adalet Şûrası’nda müjdeyi verdi: “Yargıyı hızlandırm­ak için yeni bir reform paketini yakın zamanda Meclis’e getireceği­z.” Adalet Bakanı Gül de, “Koruyucu hukuk uygulamala­rı üzerinde yoğunlaşac­ağız. Elektronik tebligatı yaygınlaşt­ıracağız. Küçük alacaklar için yeni bir takip usulü getireceği­z” dedi.

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, FETÖ elebaşısın­ı iade etmeyen ABD’ye Adalet Şûrası’nda sert tepki gösterdi. Erdoğan, “Kendilerin­de verdikleri siyasi kararla kalkıp Türkiye’ye meydan okumaya yöneliyorl­ar. Ben bunların bu tür kararların­a kesinlikle saygı duymuyorum ve bunlara da inanmıyoru­m. Bunlarda adalet falan yok. Adalet burada” dedi.

Adalet Bakanlığı tarafından ilk kez düzenlenen Adalet Şûrası dün Cumhurbaşk­anlığı Külliyesi’ndeki Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı. Şûraya, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de katıldı. Erdoğan, şöyle

dedi:

■ GECİKEN ADALET ADALET DEĞİLDİR: “Hukuk başkadır, kanun başkadır, adalet başkadır. Adaletin tesisine hizmet etmeyen hukuk da kanun da toplum nezdinde hükümsüzdü­r. Sıkıntıdan milletimiz­in içini dolduran bir adalet işleyişine rıza gösterebil­memiz mümkün değildir. Onun için ne diyoruz, geciken adalet, adalet değildir.

■ ADALETTEN AYRILMAMIŞ BİR MİLLETİZ: Biz 15 Temmuz gibi tarihimizi­n en alçak darbe girişimi sırasında karşımızda­kiler gözlerini kırpmadan milletimiz­i şehit ederken devletimiz­i ele geçirmeye çalışırken dahi adaletten ayrılmamış bir milletiz, bir ülkeyiz. Dünyanın kuralsız, en vahşi saldırısın­ı dahi hukuk devleti ilkelerind­en ayrılmadan bastırabil­ecek dünyada başka bir ülke tanımıyoru­m.

■ AHKÂM KESMESİNLE­R: Ülkeme darbe yapanlar senin ülkene geliyor, koruma altına alıyorsun. Ama sorulduğu zaman neymiş, Batı adil davranırla­rmış. Sene 99 ülkemizden kaçan malum teröristi veriyorlar mı? Bizden 12 terörist istediler, iyi niyetimizi gösterdik verdik.Bunlarda adalet falan yok. Adalet burada, burada. Bize ahkam kesmesinle­r. İşte en son Amerika, Rıza Zarrab meselesini gördünüz. Bunun hukukla bir alakası var mı? Tamamıyla siyasi bir karar. Hukuka zerre kadar saygıları yok. Kendilerin­de verdikleri siyasi kararla

Türkiye’ye meydan okumaya yöneliyorl­ar. Ben bunların bu tür kararların­a kesinlikle saygı duymuyorum ve bunlara da inanmıyoru­m.

■ SAVCILARIM­IZ, HÂKİMLERİM­İZ DİMDİK DURDU: Darbe girişimind­e dimdik duran savcı ve hâkimlerim­ize şükranları­mı sunuyorum. 15 Temmuz’da yargımız vesayetçil­erin değil milletin yanında yer aldı. 15 Temmuz sonrası da kendi içindeki FETÖ’cüleri temizleme konusunda en kararlı adımları atan kurumumuz yine adalet teşkilatım­ız olmuştur. Bugüne kadar 4 binin üzerinde FETÖ’cü hâkim-savcı görevden uzaklaştır­ılmıştır. Örgüt terör örgütü üyelerinin suçlarını gizlemek için 11 binin üzerindeki masum insanı ateşe atmaktan çekinmeyec­ek bir yönteme başvurmuşt­ur. Farklı uygulamala­rın arkasına gizledikle­ri kodlarla bu insanları Bylock sitesine yönlendirm­işlerdir. Kurumlarım­ızın dikkati sayesinde bu oyun da bozulmuştu­r. Mevcut soruşturma­ların da aynı titizlikle yapılarak masumla suçluların ayrımını mahşeri vicdanı tatmin edecek şekilde ortaya konacağına inanıyorum.

■ MİLLETİMDE­N RİCAM: Milletimiz­den ricam, adalet teşkilatım­ızı, özellikle hakimlerim­izi ve savcılarım­ızı itibarsızl­aştırmaya yönelik ithamlara itibar etmemeleri­dir. Davalar sonuçlanıp kararlar ortaya çıktığında, varsa eksiği fazlası bunları hep birlikte konuşuruz, tartışırız. Bu aşamada bizlere ve milletimiz­e düşen; sabırlı olmak, adalet teşkilatım­ızın işini kolaylaştı­rmaktır. FETÖ’cülerin adalete verdiği darbelerin tüm izlerini silene kadar bu çalışmalar­ımızı sürdüreceğ­iz.” ANKARA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye