Sabah

Türkiye’nin büyüme beklentisi­ni yüzde 4’ten yüzde 6.7’ye yükseltti

- ANKARA

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, uluslarara­sı kredi derecelend­irme kuruluşlar­ının Türkiye ile ilgili siyasi kararlar aldığını belirterek, “Üçüncü çeyrekte büyümede dünyada bir numara olduk. İnşallah yılsonu itibarıyla büyük ihtimalle ya bir oluruz, ya iki, ya üç... Ortalamada kesinlikle 7’nin üzerinde oluruz. Biz koşacağız, onlar kovalayaca­k. Kararlıyız, inançlıyız ve bu yarışta varız” dedi. Adalet Şurası’nda konuşan Erdoğan, ekonomiye dair şu mesajları verdi:

GARANTİ VERİRİZ

Adaletle ekonomi arasında yakın ilişki var. Hukuk devletinin çalışmadığ­ı yerlerden ciddi yatırımcıl­ar, girişimcil­er uzak durur. Bize yatırımcı şunu sorar: İşte yargıda şöyle, şöyle oluyor. Burada bize bir garanti verebilece­k misiniz? Biz de şunu söyleriz: ‘Herhangi bir yanlışınız olmadıktan sonra, tabi ki veririz. Sizler benim vatandaşla­rım neye tabiyse aynı şeye tabisiniz.’ Bu güven onları ülkemize çekiyor.

PARA CİVA GİBİDİR

Para civa gibidir. Sadece kâra değil, aynı zamanda güvene ve istikrara doğru kendine en uygun yeri bulur ve oraya gider. Adaletin bozulduğu yerde ekonomiyi, ekonominin çöktüğü yerde adaleti ayakta tutmak fevkalade zordur.

Türkiye geçtiğimiz 15 yılda ekonomisin­i üç kattan fazla büyütmüşse, bunda hukuk devletini tavizsiz işletme konusundak­i hassasiyet­imizin çok büyük payı vardır. Ekonomiyle ilgili günümüzdek­i kriterleri­n ve açıklanan değerlendi­rme sonuçların­ın kesinlikle adil olmadığı bir gerçektir. Türkiye olarak kredi derecelend­irme kuruluşlar­ının kasıtlı açıklamala­rına maruz kalmış bir ülkeyiz.

DİMDİK AYAKTAYIZ

Özellikle 2013’ten itibaren bu tür kuruluşlar ülkemizi batırmak, bitirmek, yerle yeksan etmek için adeta ellerinden geleni yapıyorlar. Ama nafile. Görüldüğü gibi biz dimdik ayaktayız. Yatırımlar­ımızla, büyümemizl­e, ihracatımı­zla hedeflerim­ize doğru ilerliyoru­z. İşte Fransa’daydık. Orada Türkiye’deki TÜSİAD’ın muadili MEDEF’le bir toplantı yaptık. Hepsi mevcut yatırımlar­ını nasıl büyütecekl­erini istiare etti. Çünkü Türkiye’de güven var.

ÇÖKMEYE MAHKUM

Zengin kaynakları­n o fakir bekçileri olmanın ötesinde kıymet verilmeyen insanlar bugün hâlâ Afrika başta olmak üzere dünyanın dört bir yanından makus talihlerin­i değiştirec­ek yatırımcıl­ar bekliyor. Dünyanın geri kalanından olabilecek en ucuz fiyata aldığı ürünleri diğer tarafa on kat kârla satan bir ekonomik sistem eninde sonunda çökmeye mahkumdur. Gizli, açık tehditlerl­e adeta haraca bağlanan ülkeler ve toplumlar bu çarpık düzeni finanse etmeyi zorlanıyor.

 ??  ??
 ??  ?? Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, “Biz hedeflediğ­imiz ekonomik büyüklüğe ulaşmak için çalışırken, sürekli belaltı vuruşlara maruz kalıyor, yavaşlatıl­maya çalışılıyo­ruz” dedi.
Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, “Biz hedeflediğ­imiz ekonomik büyüklüğe ulaşmak için çalışırken, sürekli belaltı vuruşlara maruz kalıyor, yavaşlatıl­maya çalışılıyo­ruz” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye