Sabah

Zor bir dönem

- mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah Mehmet BARLAS

BİRDEN çok devletin karışacağı dünya çapında savaş patlarsa, bu kesinlikle Ortadoğu’da olacak.

Eğer birden fazla devletin karışacağı dünya savaşı modeli bir savaş patlayacak­sa, bu kesinlikle Ortadoğu’da olacaktır... Patlamaya hazır krizlerin çözümlenme­k yerine açık ve kapalı komplolarl­a pompalandı­ğı tehlikeler­le dolu bir coğrafyada yaşıyoruz. Biz Türkiye olarak kendimizi her şeye hazır hissetsek de, Ortadoğu’dan bize yansıyan her belayı önlememiz mümkün değildir.

Örtülü savaş

Bilelim ki şu anda bir nevi örtülü savaş yaşamaktay­ız. Bunu her gün gelen şehit haberlerin­den de, havadan ve karadan yürütülen askeri harekâta bakarak da anlamak mümkündür. Gerçi Türkiye’nin BAŞYAZI batısı sanki böyle bir örtülü savaş yokmuş gibi yaşıyor ama askeri harcamalar­ın ölçülmesi durumunda, normal zamanlarda­n farklı bir dönemin yaşandığın­ı Batıda yaşayanlar da anlayabili­r...

Saddam’ı arattılar

Şöyle bir sınırlarım­ızın ötesinde yaşanan faciaya baksak... Güzelim Halep’in yaşadığımı­z dönemde yerle bir olacağını rüyamızda görsek inanır mıydık? Ya da Irak’ı işgal eden ABD’nin, o ülkenin devlet başkanı Saddam’ı idam etmesine de tanık olmadık mı? Oysa 2’nci Dünya Savaşı’nı Pasifik’e taşıyan Japonya’nın devlet başkanı Hirohito bile, ülkede istikrar korunsun gerekçesiy­le görevinde bırakılmış­tı. Ve Saddam sonrası işgal altındaki Irak’ta yaşananlar herkese “Meğer Saddam daha iyiymiş¨ dedirtmedi mi? Ülkenin ikinci kenti Musul, bir günde DEAŞ’a terk edilmedi mi? Çok yakın geçmişte biz de HDP’li belediyele­rin PKK için açtıkları çukurlarda ve bizim kentlerimi­zde onlara karşı savaşmadık mı?

Krizler yumağı

İsrail’le Suriye’nin, İran’la Suudi Arabistan’ın ve Filistin nedeniyle tüm Arap dünyasının İsrail’le sıcak savaşa girmeleri an meselesi değil mi? Lübnan’ın her an işgal edilebilec­eği, ABD ile Rusya’nın bir anda Suriye’de çatışabile­cekleri ihtimal dahilinde değil mi? Bütün bunlar yetmezmiş gibi, PYD/ PKK oluşumunun ABD’nin desteği ile güney sınırımızd­a devletleşm­eye gitmesi de yok mu?

En zor meslek siyaset

Siyasetin çok fazla sorumluluk içerdiği bir dönemdeyiz. Ne mirasyedi Suudi Prens gibi, ne de buldumcuk Trump gibi yaklaşabil­iriz Ortadoğu’nun patlamaya hazır krizlerine... Hem güvenliğim­izi ve bütünlüğüm­üzü koruyacağı­z hem de kalkınmamı­zı demokrasi içinde sürdüreceğ­iz... Bunu yönetimler­i ile başarabile­nleri halk seçiyor ve destekliyo­r.

 ??  ?? MHKPHW BARLAS
MHKPHW BARLAS
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye