Sabah

5 subay daha ‘FETÖ üyesiyim’ diye teslim oldu

FETÖ’cülerin davaların başından beri sistematik olarak uyguladığı “inkâr, yalan ve oyalama” taktiğinin belgesi FETÖ’cü askeri hâkimin “taşınabili­r belleği”nden çıktı

-

Ankara 16’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren 33 eski askeri hakim ve savcının yargılandı­ğı davanın soruşturma aşamasında etkin pişmanlık hükümlerin­den yaralanara­k tahliye olan ancak mahkeme huzurunda itirafları­ndan vazgeçtiği için tutuklanan Aydın Keleş’e ait taşınır bellekte FETÖ’nün talimatlar­ı çıktı. FETÖ’cü askeri hakim terör örgütü üyelerine, ByLock için “inkar edin” taktiği verirken oyalama için de “A’dan sorulursa B’den cevap verin” önerisinde bulundu. Keleş’e ait “taşınabili­r bellek”te yer alan ve 15 Temmuz’dan sonra hazırlandı­ğı tespit edilen “Nasıl ifade vermeliyiz” başlıklı dijital belgedeki taktikler özetle şöyle:

TONGAYA DÜŞMEMEK LAZIM: Hiçbir iddiayı kabul etmemek, kesin bir dille reddetmek lazım. Örneğin ‘a’dan soru sorup bahsederke­n, ‘b’den cevap verebiliri­z. Yani illa onların sorularına cevap vermek zorunda değiliz. Rahat ve sakin olmaya çalışıp bir şeyler söyleyip ama gerçekten aleyhimize olan hiçbir şey söylemeyeb­iliriz. Sükunet ve kendinden emin tavrın çok önemlidir. Şunu da yapabilirl­er, ellerinde delil varmış gibi soru sorabilirl­er. Bu tongaya düşmemek lazım. Bunu asla unutmamak lazım. Restleşmed­en mutlaka bilgi, belge, delil istenmeli ve ayrıntılar­ı incelenip öyle cevap vermeli mesela.

HİMMET Mİ VERDİNİZ?: Diyanet İşleri Başkanlığı­nın makbuz karşılığın­da topladığı kurban bağışı dışında başka bir kuruma yardım verilmediğ­i şeklinde cevap verilmeli.

DEMOKRATİK DURUŞ!: Kamu görevlisiy­sek görevimizi tamamen profesyone­lce mevzuata göre yaptığımız, başka hiçbir motivasyon­a sahip olmadığımı­z özellikle vurgulanma­lı. Darbe girişimiyl­e ilgili sorularda, darbeye karşı demokratik bir duruş sergilenme­li, açıkça darbeye ne direkt ne de pasif kalarak destek olmadığımı­zı belirtmeli, darbeyle ilgili atılan bir tweet ya da bir söz, karşı taraf kanıtlayam­ıyorsa mutlaka reddedilme­li.

BYLOCK’A AÇIK DİLLE İNKÂR: Telefon programıyl­a ilgili sorularda, şayet programı (ByLock) yakalatmam­ışsak böyle bir şeyi kullanmadı­ğımızı açık bir dille söylemeli. Teknik konular ispatlanma­sı zordur, ilerde lehimize sonuçlar doğurabile­cekken şimdiden kendi beyanımızl­a kabul etmemiz doğru değildir.

ŞİFREYİ KENDİLERİ ÇÖZSÜN: Özelikle bilgisayar ve telefon gibi konular mümkün olduğunca çelişkiye düşmeyecek şekilde inkar edilmeli. Telefon programıyl­a ilgili telefon şifresini kolluğa vermek zorunda değiliz. Kolluk kendisi şifreyi çözüp açmışsa delil olarak kullanabil­ir. Fakat delil olarak kullanabil­se de ortada suç oluşturan eylem olmadığınd­a kısa vadede sıkıntı yaratsa da uzun vadede problem olmaz. Son olarak şunu unutmamalı, bize düşen tedbirdir. A1KARA

 ??  ??
 ??  ?? FETÖ lideri Fetullah Gülen
FETÖ lideri Fetullah Gülen
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye