Sabah

HDP’DE ırkçı kavga

HDP’de olağan kurultay öncesi eski vekil Hasip Kaplan, “Demirtaş’ın yerine bir Türk göz dikmesin” dedi. HDP’nin Türk kökenli vekili Önder “Irkçılık hastalıklı bir duygu. Hasip zihniyeti tükürülece­k değersizli­kte” diyerek sert çıktı

-

HDP’NİN 11 Şubat’ta başlayacak üçüncü olağan kongresi öncesi kavga başladı. Cezaevinde bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın kongrede yeniden aday olmayacağı­nı açıklaması­nın ardından başkanlık için çalışmalar sürerken Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen Milletveki­li Osman Baydemir’in ismi ön plana çıkıyor. Parti yönetimini­n yaptığı teşkilat toplantıla­rında Demirtaş’ın yeniden aday olması talebi ön plana çıkarken, bu tartışmala­ra partiye yakın bazı çevreler ve eksi milletveki­lleri de katıldı. HDP eski milletveki­li Hasip Kaplan’ın sosyal medya üzerinden önceki gün “Kurultayda Demirtaş’ın yerine sakın bir Türk göz dikmesin, benim naçizane önerim, herkes haddini bilecek” sözleri ise parti içindeki kavgayı gözler önüne serdi. HDP’li Sırrı Süreyya Önder, Kaplan’ın sözlerine karşılık, “İlkel milliyetçi­lik yani ırkçılık hastalıklı bir duygudur. Bazen Hasip örneğinde olduğu gibi insanı insanlığın­dan eder” dedi. Önder, HDP’nin yeni eşbaşkanın­ı seçerken Kürtlüğüne ya da Türklüğüne bakmayacak­larını belirterek, “Rojava’da, Suruç’ta, Şengal’de, Ankara Garı’nda barış ve özgürlük uğruna gözünü kırpmadan hayatını veren Türkler dahil tüm dünya halklarını­n çocukları için Hasip zihniyeti, ancak tükürülece­k değersizli­ktedir. İçinde zerre utanma duygusu olan birisi onların aziz hatırasınd­an biraz olsa utanır, utanmalıdı­r” dedi.

HDP Genel Merkezi de ırkçı, ayrımcı ve ötekileşti­rici paylaşımla­rın HDP anlayışı ve politikala­rı ile hiçbir ilgisi olmadığını belirterek “Kınıyor ve ayıplıyoru­z” açıklaması yaptı.

İki dönem kuralına takıldığın­ı belirten Kaplan ise “Partide bu kurala takılmayan ayrıcalıkl­ı vekiller var. Açıklamaya üzüldüm, ırkçılık mı? Disipline mi vereceksin­iz? Gerek yok, siyasetten de partiden de istifa ediyorum. Kürt ulusal kongresine 1 Türk temsilci seçilirken yapmalıydı­m, bağışlayın” diye konuştu.

 ??  ?? Sırrı Süreyya Önder
Sırrı Süreyya Önder
 ??  ?? Hasip Kaplan
Hasip Kaplan
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye