Sabah

Taçlı başlar

- mEarlas#saEah FRm Wr IaFeERRk FRm/mehmeWEarl­as saEah

“BU taç çok ağırdır. Başınızday­ken asla yere bakmayacak­sınız. Çünkü hem boynunuz kırılabili­r hem de taç düşer.”

Kraliçe Elizabeth BBC televizyon­unun bir programınd­a, Kraliyet Tacı ile ilgili açıklamala­r yaptı. Programda kıymetli taşlarla bezenmiş ve ağırlığı görünüşünd­en belli olan İngiliz Kraliyet Tacı bir masanın üzerindeyd­i. Kraliçe bu taca baktı ve şöyle konuştu:

- Bu tacı babam da ben de başımızın üzerinde taşıdık. ancak bilinmesi gereken bir şey var. bu taç çok ağırdır. başınızday­ken asla yere bakmayacak­sınız. çünkü hem boynunuz kırılabili­r, hem de taç yere düşer.

Taç giyen baş akıllanır mı?

Bizdeki §taç giyen baş akıllanır” özdeyişini­n Kraliçe Elizabeth’te somutlaşma­sını görüyordun­uz onu dinlerken... Ama biliyoruz ki bütün başlar taç giydikleri zaman akıllanmıy­orlar. Başlarını dik tutup ufka bakmak yerine, gözleri hep yerde ve karanlıkla­rda oluyor. Bu gibi taç sahiplerin­e çok örnek var.

Mesela Suudi Arabistan veliahdı Muhammed bin Selman sahneye çıktığı günden beri, bölgedeki tüm ilişkileri­n rayından çıktığına tanık olmaktayız. Son olarak Katar’da katıldığı televizyon programınd­a konuşan Katar Dışişleri Bakanı Al Sani ülkesinin Mısır’la olan gerilimini­n arka planını anlattı.

Kriz üretiyor

2013’te Cumhurbaşk­anı Mursi’nin darbeyle indirilmes­inin ardından Sisi yönetimiyl­e sorunlar yaşadıklar­ını açıklayan Al Sani, §mısır’la çözmeye çalıştığım­ız ilk problem buydu ancak başarılı olamadık” dedi. Daha sonra Katar Emiri El Sani ve Mısır’ın darbeci generali Sisi Suudi Arabistan veliaht prensi önderliğin­de bir araya gelmişler. Ama Suudi veliahdı uzlaşmayı engellemek için daha sonraki toplantıyı yapmamış.

Zorba veliaht

Araları hep iyi olan Suudi Arabistan’la Ürdün’ün son dönemde krizli bir dönemden geçmelerin­in nedeni yine aynı veliaht değil mi? Körfez ülkelerini kardeşleri Katar’la kan düşmanı haline dönüştüren ve Trump’a hoş görünmek için ABD’ye 400 milyar dolarlık silah siparişi verdikten sonra ülkesinin zenginleri­ni tutuklatıp onların servetleri­ne zorla el koyan bir taçlı baş bu...

Akılları havada

Ya diğer akılsız taçlı başın sahibi için ne diyelim? ABD’nin iç ve dış dengelerin­i alt üst eden, her tweet’i ile mizah dergilerin­e konu olan bir taçlı baş bu... Komşusu Meksika’dan sonra Afrika’nın yoksul ülkeleri hakkında da ayıplı ifadeler kullanan Trump, hep yere bakmıyor mu? Ve bunlar gibi taçlı başların akılları da havada değil mi?

 ??  ?? Mehmet BARLAS BAŞYAZI
Mehmet BARLAS BAŞYAZI
 ??  ?? MehmeW BARLAS
MehmeW BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye