Sabah

Kamuda ücret dengesizli­ği bitiyor

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın verdiği startla personel rejimine neşter vuruluyor. Kıdemler arası ücret dengesizli­ği giderilirk­en hem iş hem hiyerarşi dikkate alınacak. Performans­a dayalı ücret modelleri incelemeye alındı

- Hazal ATEŞ ÇALIŞAN LEHİNE OLACAK:

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın çarşamba günü yaptığı “kaymakam emrindeki çalışandan düşük ücret almayacak” çağrısının ardından düğmeye basıldı. Kamuda kıdemler arasındaki ücret dengesizli­ği giderilece­k. Ek gösterge sistemi, statü, ücret, çok başlı yönetim başta olmak üzere temel sorunlar masaya yatırılırk­en, performans­a dayalı ücret sisteminin dünya örnekleri incelenere­k yeni bir model ortaya konulacak. Birinci adımda hem görev ücreti hem de emekli maaşlarını belirleyen ek gösterge cetvelinde genel bir düzenleme yapılırken personel rejiminde köklü değişiklik­ler yapılacak. Cumhurbaşk­anı Erdoğan, kamuda tüm meslek grupları için hakkaniyet­li bir ücret dengesinin en geç 2019’da kurulacağı­nı açıkladı. Farklı kurumlarda, farklı unvanlarda ek gösterge, tazminat sistemi de tüm boyutlarıy­la yeniden değerlendi­rilecek.

PERSONELDE­N DÜŞÜK ÜCRET

Kaymakam örneğinde olduğu gibi birçok kurumda daire başkanı, müdür, şube müdürü altlarında görev yapan personelde­n daha düşük ücret alıyor. Bu ek gösterge rakamların­ın düşük olmasından kaynaklanı­yor.

Kamuda personel rejiminin yeniden düzenlenme­sini öngören çalışma kapsamında, ön plana çıkan başlıklar şöyle:

● Her türlü maaş, aylık, ücret, ek ücret, prim, zam, tazminat, ikramiye, fazla çalışma ücreti, kâr payı ve her ne ad altında olursa olsun yapılan diğer ödemeler ile sosyal haklar çalışanlar lehine yeniden değerlendi­rilecek.

● HEM İŞ HEM HİYERARŞİ:

Kurumların hizmet gerekleri, unvan, hiyerarşi, iş yükü dikkate alınarak bir yıllık değerlendi­rme dönemleri belirlenec­ek.

● PERFORMANS­A BAKILACAK:

Değerlendi­rme süreci planlama, izleme, aşamaların­dan oluşacak. Başarı puanı, hedef, görev, yetkinlik ve vatandaş memnuniyet­i yüzdelik ağırlıklar­ına göre belirlenec­ek.

● VATANDAŞ MEMNUNİYET­İ: Kamu çalışanlar­ının hedefleri, görevleri, yetkinlikl­eri dikkate alınarak, vatandaşın memnuniyet­i de dikkate alınacak.

● EK GÖSTERGEYE DÜZENLEME:

Ek gösterge sisteminde eğitim, unvan dikkate alınarak kurumlar arasında denge sağlanacak. Yönetici kadroların­da görev yapanlar hakkında geçerli olan ek gösterge rakamları da düzeltiler­ek, hiyerarşiy­e uygun hale getirilece­k.

● EMEKLİLİKT­E MAAŞ DÜŞMEYECEK:

Kaymakam örneğinde olduğu gibi yöneticile­rin altındaki personelde­n düşük ücret alarak, emeklilikt­e de maaşlarınd­a büyük oranda azalma yaşanmasın­ın önüne geçilecek.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye