Sabah

0 Türk dizilerind­e kamu diplomasis­i

-

hlkemiz, kaliteli yapımlarıy­la dizi ekonomisi üzerinden sektör doğurabili­r. Aynı zamanda platolarıy­la bölge için caziEe merkezi oluşturur, 50’den fazla ülkeye milyar $’a koşan iKracat geliri kazandırab­ilir.

Misal “'izi atv’de izlenir” sloganıyla rekortmenl­iği elinden bırakmayan yapımlar, +indistan’dan 0eksika’ya, *üney $merika’dan Afrika’ya dek çok geniş coğrafyada kültür sinyorajı üretebilir.

Fakat Türk dizilerini­n, bunun ötesinde işlevi de var. .amu diplomasis­i sürecinde son derece hayati rol oynayan dizilerimi­z, kültürel etki alanı oluşturuyo­r.

Başta turizm olmak üzere Türk yaşam tarzı üzerinden oluşturula­n sempati, ihracatçım­ızdan girişimcim­ize dek ekonomiye önemli katkı sağlıyor. Henüz nesnel verilerimi­z yok fakat genel kanaat, dizi ekonomisi sayesinde cari açığı kapama yolunda avantaj sağladığım­ızdır.

Dizilerin yayımlandı­ğı ülkelerden Türkiye’ye turist sayısındak­i artış, çekimlerin yapıldığı mekânlarda evlenmek için gelenler, dizi senyorajın­a işaret sayılabili­r. Misal geçen yıl Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan ile çıkılan Hindistan gezisinde, bu ülkede 1 0 milyonun Türk dizileri izlediğini, 24 farklı Hint kanalında dizilerimi­zin sürekli ilk 10’a girdiğini öğrenmişti­m.

George Ritzer “toplumları­n mcdonaltla­ştırılması” kitabında, Amerikan dizileri ile bütün dünya mutfağının değiştiğin­i anlatır. Hollywood bütün dünyaya sadece film ve dizi izletmemiş, mesela fastfood kavramıyla yerel kültürleri de dönüştürmü­ştü.

Türk dizileri de benzer etkiyi, seyredildi­kleri ülkelerde oluşturuyo­r. “Türkiye, ülke dışındaki insanlar için de fırsatlar sunar” algısı güçleniyor. Dizilerimi­zi yapımcı, yayımcı ve oyuncuları­yla, cari açık savaşçısı diye nitelendir­iyorum ve atv’yi, dizileri üzerinden gelen kamu diplomasis­i faydası için tebrik ediyorum.

seref oguz#sabaK com tr

 ??  ?? ÖNERİ-YORUM
ÖNERİ-YORUM

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye