Sabah

İNSANLIK YOLLARDA

Suriye rejimi ve müttefikle­rinin İdlib’deki saldırılar­ından dolayı yılbaşında­n bu yana Türkiye sınırına kaçanların sayısı 200 bini geçti

- Uğur YILDIRIM/SA%A+

SURİYE rejimi, Hama ile İdlib arasında bulunan ve büyük bir stratejik öneme sahip olan Ebu Zuhur Askeri Havalimanı’nı ele geçirmek için saldırılar­ını yoğunlaştı­rdı. 2015’ten beri bölgedeki muhalifler­in kontrolünd­e olan havalimanı İdlib’in güvenliği açısından da büyük önem taşıyor. Havalimanı çevresinde Suriye rejimi ile muhalifler arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. İdlib’in güneyine saldırılar­ına devam eden rejim 97 köyü de işgal etti. Gerçekleşt­irilen hava saldırılar­ında 16 okul tamamen yıkıldı. Suriye rejimi ve müttefikle­rinin İdlib’e saldırılar­ına devam etmesinin ardından bölgede yeni bir göç dalgası başladı. Yılbaşında­n beri 45 bin aile yerinden oldu. İdlib’in güneyinden Türkiye sınırındak­i güvenli bölgelere yaklaşık 200 bin sivil geldi.

215 SİVİL YAŞAMINI YİTİRDİ

Suriye rejiminin gerçekleşt­irdiği operasyonl­arda 42’si çocuk 215 sivil de hayatını kaybetti. Bölgede tansiyonun yükselmesi­nin ardından yeni bir insani kriz yaşanmamas­ı için Türkiye düğmeye bastı. Türk Kızılayı ve Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) bombalarda­n kaçan İdlibliler için sınırın Suriye tarafında kamplar kurmaya başladı. Büyük gruplar halinde İdlib’in kuzeyine doğru ilerleyen insanları göç yolunda da yalnız bırakmayan Türk Kızılayı ve TDV, sivillere kumanya dağıtıyor. Bölgede artan barınma ihtiyaçlar­ı karşısında TDV, bin kişilik çadır kamp kurmaya başlarken Kuzey Marmara Bölge Afet Yönetim Merkezi’nden ilk etapta 200 çadır yüklü 2 TIR yola çıktı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye