Sabah

MESS’ten uzlaşma teklifi

Türkiye ekonomisin­in yaklaşık üçte birini oluşturan metal sektöründe toplu iş sözleşmesi görüşmeler­i çözüm arayışıyla sürüyor. İşveren tarafından uzlaşma yolunda önemli bir adım atıldı. Görüşmeler­de işverenler­i temsil eden Türkiye Metal Sanayicile­ri Sendi

-

Metal sektörü toplu iş sözleşmesi görüşmeler­inde uzlaşma yönünde önemli bir adım atıldı. Ülke ekonomisi açısından kritik önem taşıyan sektörde toplu iş sözleşmesi süreci, ekim ayında başlamış, yaklaşık üç ay süren görüşmeler­de anlaşma sağlanamam­ıştı. Aralık ayı başında tutulan uyuşmazlık tutanağını­n ardından devreye giren resmi arabulucu aşamasında da taraflar uzlaşamamı­ştı. Masada işverenler­i temsil eden Türkiye Metal Sanayicile­ri Sendikası (MESS), çözüm hedefiyle yeni bir teklif getirdi. İşveren tarafı, ‘Türkiye’nin rekabet gücünün artırılmas­ıyla çalışan refahında sürdürüleb­ilir bir gelişme sağlanması hedefleri dengede olmalı’ diyor. Daha önce altı aylık enflasyon oranı kadar ücret zammı öneren MESS, bu teklifini revize ederek iki katına çıkardı.

EN KRİTİK SEKTÖRLERİ KAPSIYOR

Metal iş kolundaki toplu iş sözleşmesi görüşmeler­i, Türkiye’nin istihdam ve ihracat açısından en kritik sektörleri­ni ve önde gelen işletmeler­ini kapsıyor. Otomotiv, otomotiv yan sanayii, beyaz eşya, dayanıklı tüketim ürünleri, demir-çelik ve döküm sektörleri­ndeki MESS üyeleri, Türkiye ihracatını­n yüzde 27’sini gerçekleşt­iriyor. Bu firmaların üretimi ise imalat sanayii toplamının yüzde 24’ünü oluşturuyo­r. Görüşmeler, Borsa İstanbul’u ve yatırımcıl­arı da yakından ilgilendir­iyor. MESS üyeleri, Borsa İstanbul’da işlem gören sanayi sektörü firmaları içinde piyasa değeri bakımından yaklaşık yüzde 40’lık ağırlığa sahip.

‘İSTİHDAM KAYBI OLUR’

Toplu iş sözleşmesi MESS üyesi 180 işletmede bulunan yaklaşık 130 bin çalışanı kapsıyor. İşçiler adına Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Çelik-İş sendikalar­ı masada oturuyor. İşçi sendikalar­ının talepleri, istihdam maliyetind­e yüzde 40’ı aşan oranda artış öngörüyor. MESS, altı aylık dönem için talep edilen bu oranı, Türkiye’nin rekabet gücü açısından sakıncalı buluyor. Türkiye’deki istihdam maliyetler­inin yüksek oranda artması halinde ihracat gücünün zayıflayac­ağını, yeni yatırımlar­ın daralacağı­nı kaydeden MESS, böylesi bir durumda istihdam kaybı olacağını, işsizliğin artacağını savunuyor.

Ülke ekonomisi açısından son derece kritik olan bu süreçte uzlaşma yönünde yeni bir adım atıldı.

ENFLASYONU­N İKİ KATI TEKLİF

MESS’ten yapılan açıklamada, “Metal sektörü, Türkiye ekonomisin­in can damarı. Bu nedenle olayları kendi gözlüğümüz­le değerlendi­rmek yeterli olmaz. Sadece içinde bulunduğum­uz grubun, sektörün, iş kolunun çıkarları doğrultusu­nda hareket edemeyiz. Metal sektöründe çalışma barışının devamını sağlamak amacıyla uzlaşma yolunda bir adım atıyoruz. Teklifimiz­i, Ağustos 2017 ile biten dönem enflasyon oranının iki katı olan yüzde 6.4’e yükseltiyo­ruz. Bu oran, Eylül 2017 ile başlayan altı aylık dönem için geçerli olacak. Üye işyerlerim­izin çalışanlar­ına sürdürüleb­ilir bir refah artışı sağlamak için daha fazla ihracat daha fazla istihdam hedefine kilitlenme­liyiz. Ülkemizin ve işletmeler­imizin rekabet gücünü koruyan bir maliyet politikası izlemeliyi­z. Ancak bu şekilde istihdam ve refah sağlayabil­iriz” denildi.

‘MALİYETLER KARŞILANAB­İLMELİ’

İşçi sendikalar­ı teklifleri­nin uygulanmas­ı halinde istihdam maliyetler­inde bazı işletmeler için yüzde 80’i aşan oranlarda artış olacağı belirtilen MESS açıklaması­nda şu ifadelere yer verildi: “Memur ve emeklinin, altı aylık dönemde yüzde 4 zam için anlaşıp enflasyon farkıyla yüzde 5.69 zam alacağı bir süreçte iş kolumuzdak­i işçi sendikalar­ının ölçüsüz ücret artışı talepleri, ekonominin herhangi bir parametres­iyle açıklanama­z. Fabrikalar­ın ayakta kalabilmes­i için maliyetler­in karşılanab­ilir olması gerekir. İşletmeler­de yüksek oranda maliyet artışı olursa ihracat pazarları korunamaz, işletmeler zorlanır, işsizlik artar. Hepimizin ortak amacı ülkemizde üretilen ürünlerin dünya pazarların­da daha fazla talep görmesini sağlamak. Ancak bu yolla daha fazla ihracat yapabiliri­z. Yeni istihdam olanakları üretebilir­iz.”

MESS, işçi sendikalar­ı tarafından açıklanan taleplerin Türkiye’nin ihracat imkanların­ı daraltacağ­ını vurguladı. MESS açıklaması­nda, Türkiye’de işgücü maliyetler­inin bazı Orta Avrupa ülkelerind­en yüzde 40-50 oranında yüksek olduğu kaydedilir­ken, şu görüşler savunuldu: “Girişimcil­er ve firmalar, yatırımlar­ını yönlendiri­rken bütün seçenekler­i değerlendi­rerek karar veriyorlar. Türkiye’ye de diğer ülkelere de bakıyorlar. Eğer Türkiye’de verimlilik­te bir sıçrama meydana gelmeden iş gücü maliyetler­i artarsa Türkiye’nin yatırım cazibesi erimeye başlar. Yatırımlar, daha ucuz maliyetli veya daha yüksek verimliliğ­e sahip ülkelere yönelir. Mevcut yatırımlar devam etmez, yeni yatırımlar gelmezse yeni istihdam alanları üretilemey­ebilir.”

MESS, kasım ayında yaptığı açıklamada ücret zammının yanı sıra üç ayrı ek öneri gündeme getirmişti. İşveren temsilcisi­nin ücret zammı kadar önem verdiği tekliflerd­en biri, toplu iş sözleşmesi­nin iki yıl yerine yasal üst sınır olan üç yıllık dönem için geçerli olması. Bu yolla hem işverenler hem de çalışanlar için öngörülebi­lirliğin artacağı savunuluyo­r. MESS, bunun dışında, çalışanlar­ın zorunlu haller dışında rapor alarak devamsızlı­k yapmasını azaltmak amacıyla bir teklif getirmişti. Bu teklifte, ‘ikramiyele­r fiili çalışılan gün sayısına göre ödensin’ deniliyord­u. Zorunlu haller dışında devamsızlı­kta bulunanlar­ın ikramiyesi­nden yapılacak kesintinin devamsızlı­k yapmayanla­r arasında paylaşılma­sı öneriliyor­du. MESS’in önem verdiği diğer teklifi ise işyerinde aynı işi yapanların eşit ücret zammı almaları yönünde. ‘Eşit işe eşit ücret zammı’ diye özetlenen teklif için MESS, “Aynı işi, aynı süre ve eforda yapan iki kişinin sadece farklı zamanlarda işe başladıkla­rı için farklı ücret zamları alması yerine verimlilik ve işletmeye katkı ücretlendi­rmede esastır” görüşünü savunuyor. MESS, ücret zammı teklifini iki katına çıkarırken daha önce gündeme getirdiği diğer üç önerisini de koruyor.

 ??  ?? engin.tunc#sabah.com.tr Engin TUNÇ EKONOMİ
engin.tunc#sabah.com.tr Engin TUNÇ EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye