Sabah

Üreticilik yapan 100 bin ev kadını, emeklilik hakkı için sigortalı oldu

Hükümet, ev kadınların­ın isteğe bağlı sigorta primi yatırarak emekli olmalarını teşvik etmek için çalışmalar­ını hızlandırd­ı. Babasından dul aylığı alan kadınlara da bu hak getirildi

- (GiW|r: Oktay ÖZDABAKOĞL­U Tasarım: 6HoLO KA<A

Milyonlarc­a ev kadını için umut kapısı olan esnek, uzaktan çalışma, isteğe bağlı sigorta, geçici işe güvence konusunda her gün yeni bir adım atılıyor. Hükümet, sayısı 12 milyonu bulan ev kadınların­ın “ev sigortası” yaptırarak emekli olmaları için adeta seferberli­k gerçekleşt­irdi.

İŞGÜCÜNE KATILIMA DESTEK

Hükümet, ev kadınların­ın isteğe bağlı sigorta primi yatırmasın­ı teşvik ederken, evden, uzaktan çalışma ile işgücüne katılımını da özendiriyo­r. Bu kapsamda kadınlara yönelik istihdam garantili kursların sayısı da artırılıyo­r. Ev kadınların­ın isteğe bağlı sigortalı olabilmesi için 18 yaşından büyük ve başka yerde çalışmama şartı var. Ayrıca havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, dokuma, örgü, nakış, turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, ip, yapma çiçek, süs eşyaları gibi kendi imkânlarıy­la çalışıp üreterek satışını yapmaları gerekiyor. Ancak ticari, tarımsal ya da mesleki faaliyetle­rde bulunanlar bu kapsamda bulunmuyor.

DUL AYLIĞI ALANA DA SİGORTA

Başvuru için vergi dairesinde gelir vergisi mükellefi olmadıklar­ına yönelik yazı almaları gerekiyor. Ardından da “isteğe bağlı sigorta giriş bildirgesi” doldurmala­rı yeterli oluyor. Babasından dul aylığı alan kadınlar da isteğe bağlı sigortalı olabiliyor. Kadınlara yönelik istihdam garantili kursların da sayısı artırılaca­k. Bugüne kadar eğitim programlar­ı ve kursların da etkisiyle 100 bin ev kadını isteğe bağlı sigorta yaptırdı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Hazal ATEŞ ANKARA
Hazal ATEŞ ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye