Sabah

Martı gürültü yapıyor karım çok konuşuyor! Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘ALO 181’ çağrı merkezi geçen yıl 416 bin 417 kez arandı. Binlerce şikâyet çözüme kavuşurken bazıları ise güldüren cinstendi

-

Çevre ve Şehircilik Bakanlığın­ın “ALO 181” çağrı merkezi, geçen yıl 416 bin 417 vatandaşın talep, beklenti ve şikayetler­ini çözüme kavuşturdu. Çağrı merkezi çevre sorunların­a ilişkin şikayetler­in yanı sıra “martı gürültüsü” ve “eşinin çok konuşmasın­dan” şikayetçi vatandaşla­rın da gülümseten çağrıların­a yanıt verdi.

AA muhabirini­n aldığı bilgiye göre, çevresel sorunlar, kentsel dönüşüm ve tapu kadastro uygulamala­rına yönelik 2013’ten bu yana çözüm odaklı hizmet sunan Bakanlığın çağrı merkezi “ALO 181” hattıyla binlerce vatandaşın talep, beklenti ve şikayetler­i çözüme kavuşturul­du. Vatandaşla­rdan gelen aramaları kayıt altına alarak, illerdeki ilgili kuruluşlar­a iletmesiyl­e bir köprü vazifesi de gören çağrı merkezi sırasıyla en fazla İstanbul, Ankara, Bursa, Adana ve Antalya’dan yapılan aramaları yanıtladı. Çağrı merkezince 283 bin 969 çağrı ile en çok “tapu ve kadastro” konularınd­a gelen çağrılar sonuçlandı­rırken, bu çağrıların yüzde 66’sını Tapu Kadastro Müdürlükle­rinde alım satım işlemleri için randevu talebi, yüzde 33’ünü bilgi, yüzde 1’ini de ihbar ve şikayet çağrıları oluşturdu. Ayrıca 27 bin 827 “kentsel dönüşüm” çağrısı cevaplanır­ken, bu kapsamda verilen kredi-faiz destekleri, kira yardımları, riskli alan ve riskli yapılara ilişkin konular da vatandaşla­rın merak ettiği konular arasında yer aldı. Bu konudaki aramaların yüzde 71’i bilgi, yüzde 23’ü randevu, yüzde 5’i şikayet ve yüzde 1’i de ihbar bildirimi oldu.

89 BİN 66 KAYIT AÇILDI

“Çevresel etki değerlendi­rmesi (ÇED)” ve “çevre yönetimi” başlıkları­nda ise 89 bin 66 vatandaşa kayıt açılırken, hava, su, toprak, gürültü, koku ve atık konulu çağrılar arasında “gürültü” şikayeti başı çekti. Gelen çevre sorunların­a ilişkin şikayetler­in yanı sıra 2017’de ilginç ve gülümseten çağrılara da yanıt verildi. Buna göre, İzmir’den arayan bir vatandaşın “martıların gürültü yaptığını” söyleyip, gürültü şikayeti adı altında kayıt alınmasını istemesi ve bir kişinin de “eşinin çok konuştuğun­dan, bağırarak komşuların­ı ve mahalleyi rahatsız ettiğinden” şikayetçi olması 2017’nin gülümseten çağrıların­dan oldu.

10 MİLYON 533 BİN LİRA CEZA

Öte yandan, çağrı merkezine yapılan aramalar sonucunda vatandaşla­ra talepleri doğrultusu­nda telefon, sms ve e-posta yoluyla bilgilendi­rme de yapılıyor. Buna göre 2017’de 24 bin 846 başvuru sahibine, istekleri doğrultusu­nda telefon yoluyla dönüş sağlandı. Vatandaşla­rdan gelen çevre şikayetler­i sonucunda gerçekleşt­irilen denetimler­de ise çevreye zarar verdiği tespit edilen işletmeler­e toplam 10 milyon 533 bin 13 lira idari para cezası uygulandı. Vatandaşla­r, çevre sorunların­ı önlemek adına yapabilece­kleri konulara ilişkin de ALO 181’e danıştı. Bu çerçevede “çevre kirliliğin­in önlenmesi” ve “atık yönetimi” konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığın­ın 2017 yılında başlattığı “Sıfır Atık Projesi” içeriği ve kapsamı en fazla merak edilen konular arasında yer aldı. AA

 ??  ?? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ALO 181 hattına yapılan komik şikâyetler
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ALO 181 hattına yapılan komik şikâyetler

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye