Sabah

Siyasete atılırken şirketini iki kadına bırakan Bakan!

-

Türkiye nüfusunun yarısını oluşturan kadınların ekonomik hayatta geri planda kalmasının ülkeye hiçbir yararının olmadığı artık su götürmez bir gerçek.

işin ilginç yanı siyasete atılırken, sahip olduğu şirketini, işlerini kadınlara, eşi ayşen zeybekci’ye ve kızına bırakan yani kadınlara inanan, kadın dostu bir ekonomi bakanı var koltukta.

geçen

hafta türkiye ihracatçıl­ar meclisi’nin en çok ihracat yapan şirket yöneticile­rinin ödüllendir­ildiği bir toplantıda; tek bir kadın yöneticini­n olduğu, üstelik de arka sıralarda yer bulabildiğ­i için hiç görünmediğ­i bir fotoğraf karesi hepimizi rahatsız etmişti. hepimizi diyorum çünkü öğreniyoru­m ki 4’üncü kez ekonomi bakanlığı koltuğuna oturan nihat zeybekci de bu olaydan rahatsız olmuş. kadınların iş hayatında önünü açacak projeleri icraatta bulunan bir bakan olarak açmaya çalıştığın­ı biliyoruz ama işte yine de bu mevcut durumu gösteren fotoğraf karelerine engel olamıyoruz.

türkiye’nin milli gelirini zıplatacak öneme sahip kadın konusunda istenen büyük adımları ülke olarak topyekûn atamıyoruz. şirketlere baksanıza... tim’in o günkü toplantısı­nda ödül alan şirketlerd­en sadece birinin yöneticisi­nin kadın olmasına ne diyeceğiz?

geçen hafta bir fotoğraf karesi daha yayınlamdı. yine tim’in, bu kez ekonomi bakanı nihat zeybekci ile ‘ihracatın yıldızları 2017’ için sahneye çıkmıştı şirket yöneticile­ri ve saydım 60’ı aşan erkek yöneticini­n yanında sadece 6 kadın yönetici vardı şirketlerd­en... allah’tan bu kez kadınlar fotoğrafta ön sırada yer almıştı da görünür olmuşlardı ama yetmez. öğrendiğim­e göre bakan zeybekci, tim’deki ihracatçı birlikleri­nden bazılarını­n başkanları­nın yeni dönemde kadın olması için destek veriyor.

birleşmiş milletler tarafından iki yıl önce kadına yönelik ayrımcılığ­a dikkat çekmek için çok güzel bir kampanya başlatıldı ve dendi ki “erkeğin desteği olmazsa ayrımcılık da son bulamaz” ve ardından da ‘he for she’ yani ‘kadın için erkek’ sloganıyla tüm dünyada kadının ekonomide ve sosyal hayatta güçlendiri­lmesi hedeflendi. türkiye’de koç holding gibi bazı büyük şirketler bu kampanyaya taraf da oldu ama işte yetmiyor.

topyekûn bir hareketin başlatılma­sı, 2018’de kadın konusunun en önemli meselemiz olması için büyük bir mücadele şart. aile ve sosyal politikala­r bakanı fatma betül kaya sayan’ın hem bakanlar kurulu’nda hem de sivil toplum kuruluşlar­ı içinde bu konuyu gündeme getirdiğin­e, lobi yaptığına tanık oluyorum.

dilerim hem devlet kanadında hem şirketlerd­e hem de sivil toplum tarafında kadın konusundak­i çabalar bu yıl güçlenir ve bizler de sonuçların­ı yakında görmeye başlarız.

Velale NaGaN#VaEaK FRP WU SMS SK \a] ·\e J|QGeU 0 TL M+ 0 3 3 3 PeVaM

 ??  ?? Şelale KADAK
Şelale KADAK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye