Sabah

Hukuk ve yasalar!.

- E-mail: hincal.uluc@sabah.com.tr, Telefon: (212) 354 48 13 Faks: (212) 354 48 91, SMS: HU yaz 4122’ye gönder, (1.60 TL) MH: 444 88 81

Sosyal medya denen şey, haya tımızı yönetmeye başladı res men. Gazeteler haberlerin­de taraf tutuyor, yorum yapıyorlar res men, meslek ilkelerine ihanet ederek.. Amaç sosyal medyaya yaranıp tiraj yapmak..

Yazarlar sosyal medya yönünde yazma çabası içine giriyorlar. Devleti yöneten siyasiler ve bürokratla­r da onlara uyuyor..

Efendim, “Kadına ve çocu ğa istismarda iyi hal kalkacak” demiş Aile ve Sosyal Politikala­r Bakanı..

O mu kaldıracak?. Konu onun değil, Adalet Bakanlığı’nın görev alanı içinde. O talep eder ancak. Adalet Bakanlığı’nın ilgili birim leri inceler, rapor hazırlar. Uygun görülürse, bir yasa teklifi hazırlanır. Önce Meclis Komisyonla­rından geçer. Sonra Meclis’te oylanır.

Yani Sayın Fatma Betül Bakanın demesi ile kalkmaz, Ey Hürriyet Gazetesi ve yazarları.

“Mahkemede iyi hal” bir Ceza Hukuku terimidir. İyi halden kasıt, iddia edildiği gibi “Kravat takıp mah kemeye gitmek” değildir. Tek tip giyen tutuklular ne olacak?.

“İyi hal, mahkemedek­i tutum ve davranışla­r”ın hepsidir. Mahkeme heyetine saygılı olmak. Davanın görü şülmesini kolaylaştı­rmak, yargıçla ra yardımcı olmak. Davanın uzama sına değil, tersine kısalmasın­a gayret etmek..

Bunlar dünyanın bütün hukuk düzenlerin­de vardır. Ve de her türlü ceza için vardır.

Hukukta ayrım olmaz.. Teraziyi elinde tutan Adalet simgesinin gözü niye bağlıdır?.

Niye kahve basıp 10 kişiyi öldüre ne iyi hal var, o zaman?. Niye?

Bir soru daha. İki istismar suçlu su..

Biri kafası önde. Mahcup, pişman oturuyor. Şeytana nasıl uymuşsa..

Öteki, yargıca, savcıya, mahke mede olanlara, ana, avrat, din iman dümdüz gidiyor. “Burdan çıkarım gene devam ederim” diye naralar atıyor. Kelepçe takmaya gelen jan darmaya tekmeler savuruyor, her defasında..

Bu ikisine de “17 sene 9 ay 22 gün” ceza vermek, adil mi, hukuk felsefeniz­de?.

“Evet” diyorsanız o zaman, yasa değişir.

“İyi hal” indirimi yasadan çıkar. Hiçbir suçluya uygulan maz.

Anlaştık mı?.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye