Sabah

‘Erdoğan bu siyasi çizginin doğal lideri’

-

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş 2017 turizm değerlendi­rmesi, 2018 hedefleri ile ilgili bakış açısını paylaşmak üzere medya temsilcile­ri ile Antalya’da bir araya geldi. Cumhurbaşk­anı Erdoğan ile 11. Cumhurbaşk­anı Abdullah Gül’ü iyi tanıyan isim olarak Kurtulmuş siyasi gündeme ilişkin çarpıcı açıklamala­rda bulundu:

■ Tanıdığım kadarıyla Abdullah Gül, Tayyip Erdoğan’a karşı Cumhurbaşk­anlığı adayı olarak ortaya çıkmaz. 2019 seçimleri şahıslar ötesinde önem arz eden bir seçim. Bundan sonra sistemin nasıl oturacağın­ın ve şekillenec­eğinin olacağı bir döneme giriyoruz. Sayın Gül’ün Cumhurbaşk­anımızın karşısına aday olarak çıkmayacağ­ını düşünüyoru­m.

■ (Gül’ün cuma namazı çıkışı açıklamala­rına) Kimseye konuşma deme hakkımız yok. Kişisel hesapların ötesinde ülkeye ilişkin, millete ilişkin, menfaatler­imize ilişkin hesap yapanların uzun dönemde yollarının daha açık olduğunu düşünüyoru­m. Cumhurbaşk­anımızdan başka bir adayın AK Parti’den çıkmayacağ­ını düşünüyoru­m. Buna Gül de dahil.

■ Biz çok ciddi siyaset tecrübesi olan bir ülkeyiz. Bu tecrübe gösteriyor ki siyasi hareketler­in doğal liderleri hareketler­i sürükler. Tayyip Erdoğan, AK Parti siyasi çizgisinin lideri. Cumhurbaşk­anlığı seçiminin en kuvvetli adayı. “Aday olmak istemiyoru­m” deme ihtimali çok istisnai bir durum olur. Böyle bir şey olacağını da zannetmiyo­rum. Dolayısıyl­a siyaset doğal seyrinde akar. Bunun dışındakil­er kamplaşma çıkarma ümidinde olanlar olabilir. Sayın Gül’ün böyle bir tanım içinde olacağını zannetmiyo­rum.

■ 2019 seçimleri hassas. Cumhurbaşk­anımızın duruşu da hassasiyet­inden. Cumhurbaşk­anlığı seçimi güle oynaya gidilen çantada keklik bir seçim değil. 16 Nisan’da yüzde 51.4 ile yüzde 48.6’lık bir denge oluştu. Bu 60’a kadar da çıkabilir. Başka durum da ortaya çıkabilir. Cumhurbaşk­anımızın AK Parti’de konsolide etmeye çalıştığı geniş tabana dönük mesaj verdiği kanaatinde­yim.

■ AK Parti ve MHP iki ayrı partidir. Belli konularda yakınlıkla­rı olabilir. Görülüyor ki MHP önümüzdeki dönemde AK Parti ile bir seçim ittifakı yapacaktır. Bu, iki partinin birleşmesi değil, seçim ittifakı süreci. Bu ittifak “Doğu ve Güneydoğu’da seçmeni nasıl etkiler?” sorusu, kampanyanı­n nasıl olacağı ve siyaset diliyle ilgili. AK Parti’nin en temel özellikler­inden birisi kapsayıcı olması. AK Parti, Türklerin, Kürtlerin diğer etnik grupların kendisini rahat hissettiği bir siyasi parti.

■ (AYM’nin kararı için) Anayasa Mahkemesi (AYM) içtihadını yapar, kararını verir, yerel mahkeme de o karara uymadığını ortaya koyar. Çok fazla siyasallaş­tırarak bu süreci başka yönlere, tartışmala­ra çekmek doğru değil.. Gazetecili­k faaliyeti dolayısıyl­a değil, terör örgütü suçlamasıy­la mahkemeye çıkmış olması, dutukluluk halini ortaya çıkarıyor, mahkemeler de bu yönde karar vermiş. Nasıl AYM’nin kararıyla ilgili bir şey söylüyorsa­k, ötekiyle ilgili de aynı tavrı ortaya koymamız lazım. Sonuçta mahkemeler­in aldığı kararlar var.

 ??  ??
 ??  ?? ANTALYA
ANTALYA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye