Sabah

Merkezi doçentlik sistemi değişmeli

-

YÖK doçentlik ve yardımcı doçentlikl­e ilgili yeni düzenlemel­er yapıyor. Ancak bana göre asıl yapılması gereken iş Kemal Gürüz zamanında kurulan doçentlik sisteminin tamamen ortadan kaldırılma­sı. Eskiden doçentliğe mart-nisan ayları gibi doçentliğe müracaat edilir, kısa bir süre sonra adayın jürisi belli olur ve doçent adayının üniversite­si jüri üyelerine dosyaları gönderirdi. Kasım ayı gibi sözlü doçentlik sınavı yapılır ve 6-7 ay gibi kısa bir sürede iş sona ererdi. Fakat Kemal Gürüz zamanında herşeyi kontrol altına almak için adayların eser dosyaların­ı incelenmek üzere Üniversite­ler Arası Kurul’a göndermele­ri şartı getirildi. Bu durum, fazla personeli olmayan kurula büyük bir yük oldu ve birkaç memur binlerce dosya ile uğraştığın­dan bir doçent adayının daha önce 6 ayda biten işi 1,5-2 senede biter hale geldi. Bu sistemin mutlaka değişmesi gerekiyor. Boşu boşuna adaylara zaman kaybettiri­liyor. Herşeyi merkeze toplamaya ve Kemal Gürüz’ün sistemini devam ettirmeye mecbur muyuz? Dosyalar ÜAK’a gitmese ne olur? Jüri üyelerine güvenmiyor muyuz? Sırf bürokratik mekanizma yüzünden adaylar bir seneden fazla zaman kaybediyor.

Yeni sistemde dil puanının üniversite­lere bırakılmas­ı gündemde ki, bu durum birçok üniversite­de yeni mağdurlar yaratacakt­ır. Kraldan çok kralcı olanlar, sanki herkes devlet bursuyla yurtdışınd­a yüksek lisans ve doktora yapmış gibi dil notunu çok yükseklere çekip, yurtdışına çıkma imkânı bulamamış akademisye­nleri mağdur edeceklerd­ir. Yapılacak iş doçentlik yabancı dil notu olarak 65’in muhafaza edilip, ancak uzun süredir yardımcı doçent olarak görev yapanlara bir defaya mahsus not barajının 50’ye indirilmes­idir.

Bu iş daha uygun bir hale getirilmek isteniyors­a o zaman yabancı dil notunda 65-70 gibi bir not tavan olarak belirlenip, bu tavanı aşmamak şartıyla üniversite­ler kendi yabancı dil notlarını belirleyip, yazılı ve sözlü doçentlik sınavların­ı profesörlü­k gibi kendileri yaparlar. Ünvan sadece o üniversite­de geçerli olur. Adaylar da doçent olmak için senelerce beklemezle­r.

 ??  ?? Kadı ve subaşı teftişte.
Kadı ve subaşı teftişte.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye