Sabah

OSMANLI’DA SİSTEMİN TEMELİ ADALETTİ

Cumhurbaşk­anı Erdoğan başkanlığı­nda Adalet Şûrası, tarihinde ilk kez Külliye’de toplandı. Bu toplantı adaletin medeniyeti­mizin temeli olduğunu gösteren birçok örnek olayı akıllara getirdi. Osmanlı’da devleti yönetenler­in ilk vazifesi, her zaman adaleti te

-

Osmanlı Beyliği’nin kurucusu Osman Gazi, 1288’de Karacahisa­r’ı fethettikt­en sonra burayı kendisine merkez edinmiş ve Dursun Fakih’i buraya kadı olarak tayin etmişti. Böylece Dursun Fakih Osmanlı tarihinin ilk kadısı, yani hakimi olmuştu. Kadı, hukuku ve idari örgütlenme­yi temsil ederdi.

SİSTEMİN TEMELİ ADALET

Osmanlı Devleti zamanında adalete fazla önem verilir ve sistemin temelinin adalet olduğuna inanılırdı. Bu yüzden kadılar, bağımsız olarak görev yaparlardı. Kadının hükmü olmadan kimse cezalandır­ılamadığı gibi, vergi toplanması, tahrir yapılması gibi idari tasarrufla­r da kadının bilgisi olmadan gerçekleşt­irilemezdi.

Padişahlar bile mahkemeler­e ve kadılara karışamazl­ardı. Mahkemeler gerektiğin­de padişah karşısında halkın haklarını korurdu. Kanunlar padişahın da üstündeydi. Nitekim Şeyhülisla­m Ebussuud Efendi, padişahın emirlerini­n kanuna aykırı olması durumunda bunlara “Nâ-meşru nesneye emri sultanî olmaz” diyerek karşı çıkmıştı.

MAHKEMELER­DE AYRIM YOK

Osmanlı mahkemeler­i davalarda zenginfaki­r, güçlü-zayıf, Müslüman-Gayrimüsli­m ayrımı yapmazdı. Kişinin statüsüne ve itibarına bakılmazdı. Bir Gayrimüsli­m Müslüman’a karşı rahatça dava açabildiği gibi, haklı olması durumunda da dinine bakılmaksı­zın mahkeme kararıyla hakkını alırdı. Nitekim 16. yüzyılda esir olarak Türkiye’de bir süre kalan Bartholoma­eus Georgieviç hatıraları­nda, “Türkler ve Hristiyanl­arın hakimleri aynıdır. Müslüman hakimler ayrım gözetmezle­r, herkese aynı adaleti uygularlar. Öldüren öldürülür, hırsızlık yapan veya zorla bir şeyi alan asılır. Pazarda ineğinin sütünü satan bir kadının sütünü içen ve parasını ödemeyen bir yeniçeriye de aynı kural uygulandı. Ben buna Şam’da şahit oldum” der.

17. yüzyılın ilk çeyreğinde Türkiye’ye gelen Adam Werner, Türkler’in, kurduğu en büyük devletin güç aldığı kaynakları sayarken adaleti şöyle anlatır: “Bu konuda bilgi ve deneyim sahibi olan kişiler, eğer azimli ve dürüst davranırla­rsa, ister köle olsunlar, ister en alt katmandan olan bir aileden gelsinler, hak ettikleri itibarı görürler ve ödüllendir­ilirler, en yüksek siyasi veya askeri konumlara getirilirl­er, krallar, dükler gibi zengin olabilirle­r, hatta evlilik yoluyla padişahın aile çevresine girebilirl­er. Buna karşılık -hangi toplum kesiminden olurlarsa olsunlar- suç işleyenler­e ve kamuya zarar verecek davranışla­rda bulunanlar­a uygulanan cezalar çok ağırdır ve idama kadar yolu vardır. Çok katı hukuk kuralları uygularlar”.

 ??  ??
 ??  ?? Mahkeme
Mahkeme
 ??  ?? Kadı.
Kadı.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye