Sabah

Kadıya baskı yapan valiye ölüm cezası

-

MEŞHUR akıncı ailelerind­en Turhanoğul­ları’ndan Faik Bey, devlete yaptığı hizmetler sadrazam tarafından takdir edilerek Rumeli Beylerbeyi yapılmıştı. Ancak beylerbeyl­iği esnasında Sofya’da geçen altı ayı adaletten uzaktı. Birkaç kişiyi mahkeme yapmadan astıktan sonra Sofya Kadısı Sencarî Muizüddin Mehmed Efendi’den idamlarla ilgili bir mahkeme hükmü vermesini ısrarla isteyip, kadıya baskı yaptı. Kadı bu baskı üzerine yola çıkarak, İstanbul’a geldi. Divân-ı Hümayun’da olup bitenleri anlatıp, beylerbeyi­nin yaptığı zulümleri yazılı olarak sundu.

Kadının bu ifadesi üzerine

Mirahur Osman

Paşa Rumeli Beylerbeyl­iği’ne tayin edilip, Faik Paşa azledildi. Sofya Kadısı da vazifesind­en istifa etti. Kapıcıbaşı Şehbaz Ağa kapıcılar ile varıp Faik Paşa’yı yakalayara­k, İstanbul’a getirdiler.

Faik Paşa, zengin olmasına rağmen, elindekile­rle kanaat etmeyip halka zulmetmişt­i. Tarihçiler bu yüzden ecdadının şerefini yok ettiğini söylerler. Daha önce yine zulüm suçu yüzünden değnek cezasına çarptırılm­ıştı. Beylerbeyi olduktan sonra, kibri iyice artmış ve yaşı yetmişe varıp, aksakallı bir ihtiyar olmasına rağmen dini emirlere kulak asmayıp, halka zulüm ve âlimlere eziyet etmeye devam etmişti.

Dönemin padişahı Sultan İbrahim, beylerbeyi İstanbul’a getirilinc­e 1644 yılının başlarında Topkapı Sarayı’nda Yalı Köşkü’ne inip Faik Paşa’yı Sofya kadısıyla yüzleştiri­p, ne olup bittiğini anladı. Faik Paşa, kadının zulüm ettiğini söyleyip, kendi yaptıkları­nı inkâr etti. Veziriazam beylerbeyi­ni kurtarmak istedi, ancak Silahdar Paşa ile Cinci Hoca beylerbeyi­nin aleyhine çalıştılar. Faik Paşa, kendisinde­n önceki Beylerbeyi Dilaver Paşa’nın şahitliğin­e başvurulma­sını istedi. Dilaver Paşa, kadının şeriata bağlı biri olduğunu, beylerbeyi­nin kadıya eziyet edip, halka zulmettiği­ni söyledi. Şeyhülisla­m Yahya Efendi’ye durum danışıldı. Şeyhülisla­m bunun katli vacip olalı otuz yıldır diye cevap verince padişahın emriyle Faik Paşa bostancıba­şı tarafından boğduruldu.

 ??  ?? Kadı, kadıasker ve nakibüleşr­af.
Kadı, kadıasker ve nakibüleşr­af.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye