Sabah

Burada hava -62 DERECE

Rusya’nın Kuzey Kutbu’na yakın Sibirya bölgesinde­ki Oymyakon köyünde hava sıcaklığı eksi 62 derece olarak ölçüldü. Buzdan köyde sokağa çıkanın kirpikleri bile donuyor

- DIŞ HABERLER

Rusya’nın Kuzey Kutbu’na yakın Sibirya bölgesinde­ki Oymyakon köyünde hava sıcaklığı eksi 62 derece olarak ölçüldü. Buzdan köyde sokağa çıkanın kirpikleri donuyor, bir daha çalışmaz diye arabalar çalışır halde bekliyor.

Kış aylarında sokakta sayılı araç ve birkaç insana rastlanan köy, her yıl olduğu gibi bu yıl da soğuk havayla mücadele ediyor. İnsanların yüzü dışarıda geçirdikle­ri birkaç dakika sonrası buzul parçalarıy­la kaplanırke­n, halk bir daha çalıştıram­ayacakları endişesiyl­e araçlarını sürekli çalışır halde bırakıyor.

-66’DA İNSAN YAŞAYAMIYO­R

Dünyanın en soğuk köyü olarak bilinen, yaklaşık 500 kişinin yaşadığı köyde, ocak ayı ortalama sıcaklığı eksi 50 derece olarak bilinirken, bazı köylülerin bu ay eksi 67’yi gördüğü de belirtiliy­or. Köyün en son 1933’te eksi 67 dereceyi gördüğü bildirilir­ken, bunun Kuzey Kutbu’nda insanların yaşadığı bir alanda ölçülen en düşük hava sıcaklığı olduğu ifade ediliyor. Rus yetkililer de insanların yaşayabile­ceği en düşük hava sıcaklığın­ın eksi 66 olduğunu hatırlatıy­or. 1920 ve 1930’larda yabani geyiklerin bahar aylarında eriyen kar sularını içmeye geldiği Oymyakon köyüne, Sovyetler Birliği döneminde insanlar yerleştiri­lerek sürekli yaşamaları sağlanmış. İnsanların balıkçılık­la geçindiği köyde halk yaşama tutunmak için büyük çaba sarf ediyor. Camların donduğu, bataryalar­ın güç kaybettiği bu köyde kış aylarında cenazeleri­n defnedilme­si de büyük sorun oluşturuyo­r.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye