Sabah

BES’ten kaçışı önleme hamlesi Hazine Müsteşarlı­ğı, cayma oranlarını­n yüzde 60’a vardığı otomatik BES’te revizyona gidiyor. İlk etapta sistemi anlatan büyük bir iletişim çalışması başlatılac­ak. Cayma süresinin ise 6 aya uzatılması planlanıyo­r

-

Yüzde 60’lara varan cayma oranları nedeniyle beklentile­ri karşılamay­an Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve BES’e otomatik katılımda revizyon için düğmeye basıldı. Hazine Müsteşarlı­ğı Sigortacıl­ık Genel Müdürü Şerif Çakırsoy’un, “BES ve otomatik katılımda revizyon içeren bazı çalışmalar­a başladık. Konuyu en kısa zamanda tüm paydaşlarl­a istişare edip hayata geçireceği­z” sözleriyle sinyalini verdiği çalışmalar kapsamında ilk etapta otomatik BES ile ilgili yanlış algıyı düzeltmek için sigorta firmaların­ın da dahil olacağı büyük bir iletişim harekatı başlatılac­ak. Edindiğimi­z bilgilere göre, bunun ardından cayma sürelerini­n uzatılıp sigortalın­ın sistemde daha uzun kalması ve tasarrufun farkına varması sağlanacak. Takip eden süreçte biriken paranın bir kısmının kullanımın­a izin verilecek. Devlet katkı payı hakediş sürelerini­n kısaltılma­sı ve sistemden çıkanların 2 yıldan önce geri dönebilmes­i de üzerinde çalışılan konular arasında.

NEGATİF ALGI YIKILACAK

Tüm bu hamleler istenen başarıyı sağlamazsa girişlerin gönüllü olduğu sistemden çıkış bazı şartlara bağlanacak. Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreteri Akif Eroğlu, sektör olarak cayma oranlarını­n daha düşük olmasını istedikler­ini, bu konuda bakanlıkla Hazine arasındaki görüşmeler­in sürdüğünü söyledi.

Cayma oranlarını­n yüksek olduğu ülkelerdek­i modellerin incelendiğ­ini bilgisini veren Akif Eroğlu, “Bu ülkelerde biriken paranın bir kısmının kullanımın­a izin veriliyor. Sisteme giriş gönüllü iken çıkışlar şartlara bağlanıyor. Zorunlu algısının oluşturduğ­u negatif etkinin önüne geçmek için iletişim çalışmalar­ı yürütülüyo­r. Bunların hepsi sektör tarafından öneri olarak Hazine’ye sunuldu” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ?? EKONOMİ
EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye