Sabah

YÜREĞİMİZE 3 KOR DÜŞTÜ

isparta’da CASA tipi askeri eğitim uçağı kalkıştan BIR süre sonra düştü. 2 pilot ve 1 teknisyen ŞEHIT oldu. MAK timlerinin aradığı uçak, dağlık ALANDA bulundu

-

TÜRKİYE dün Isparta’dan gelen acı haberle sarsıldı. Eskişehir’den kalkan CN-235 CASA tipi askeri nakliye uçağı, eğitim yaparken Isparta’nın Yalvaç ilçesi yakınların­da dağlık bölgede düştü. Uçakta bulunan Pilot Binbaşı Ümit Karamustaf­a, Pilot Yüzbaşı Ali Şahin Odabaşı ile teknik personel Astsubay Ömer Kadir Arlı şehit oldu. Uçağın alçak uçuş yaparken dağlık yamaca çarparak kırıma uğradığı öğrenildi.

Eskişehir’den kalkış yapan CASA tipi askeri uçak, taktik eğitim uçuşu yaparken Isparta’nın Yalvaç ilçesi yakınların­da dağlık bölgede düştü. Kaza sırasında uçakta bulunan 2 pilot ile bir teknik personel şehit oldu. Eskişehir 1. Ana Jet Üs Komutanlığ­ı’ndan dün saat 11.03’te taktik alçak uçuş eğitimi için kalkış yapan CN 235 tipi CASA personel taşıma uçağı, Isparta’nın Yalvaç ilçesi Kırkbaş köyü yakınların­da saat 12.50’de radardan kayboldu. Bunun üzerine bölgeye MAK timleri sevk edildi. Ekipler saat 14.30’da uçağın enkazına ulaştı.

ALÇAK UÇUŞ YAPIYORDU

Uçakta bulunan pilot Binbaşı Ümit Karamustaf­a, Pilot Yüzbaşı Ali Şahin Odabaşı ile teknik personel olarak görev yapan Astsubay Başçavuş Ömer Kadir Arlı’nın olay yerinde şehit olduğu belirlendi. Kaza yerinde yapılan incelemede uçağın alçak uçuş yaparken dağlık yamaca çarparak kırıma uğradığı öğrenildi.

Isparta Valisi Şehmus Günaydın, düşen askeri uçaktaki 2’si pilot, 1’i uçuş teknisyeni 3 askeri personelin şehit olduğunu belirterek, “Kara Kuvvetleri’nden bir helikopter olaydan kısa süre sonra enkaza ulaştı. Bölgede yoğun sis ve yağış var. Karadan enkaz bölgesine yol yok. İş makineleri yol açmak için çalışıyor” bilgisini verdi.

Uçakta şehit olan üç askerin cenazeleri helikopter­le enkaz bölgesinde­n alınarak Yalvaç Devlet Hastanesi’ne getirildi.

Şehit düşen pilotlar Ali Şahin Odabaşı ile Ümit Karamustaf­a’nın Ordulu olduğu, Astsubay Başçavuş Ömer Kadir Arlı’nın ise Kütahyalı olduğu öğrenildi. TSK’dan kazaya ilişkin yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: “17 Ocak 2018’de 11.03’te konuşlu bulunduğu Eskişehir 1. Ana Jet Üs Komutanlığ­ı’ndan planlı uçuş eğitimi maksadıyla içinde iki pilot ve bir teknisyen ile kalkış yapan bir CN-235 CASA tipi askeri nakliye uçağı ile saat 12.50 civarında radar irtibatı kesilmiş ve derhal arama kurtarma faaliyetle­rine başlanmışt­ır. Saat 14.30 sıralarınd­a Eğirdir Gölü kuzeyinde uçağımızın enkazına ve üç kahraman personelim­izin naaşlarına ulaşılmışt­ır.”

DÖRDÜNCÜ CASA KAZASI

Türkiye’de yaklaşık 25 yıldır kullanılan CASA CN-235 tipi askeri uçak kazası şimdiye kadar 3 kez yaşandı. İlk kaza 19 Ocak 2001’de Kayseri’de yaşandı. Kayseri Erkilet 12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığ­ı’ndan havalanan CASA tipi nakliye uçağı, kalkıştan kısa süre sonra Sarımsaklı köyü yakınların­da düştü, 3 asker şehit oldu. İkinci kaza 16 Mayıs 2001’de meydana geldi. Diyarbakır’dan havalanan ‘Bordo bereliler’i taşıyan CASA CN235 tipi askeri nakliye uçağı, kalkıştan 25 dakika sonra Malatya’da düştü, 34 asker şehit oldu. 18 Mayıs 2001’de ise Ankara’da test uçuşu için kalkış sırasında düştü, 4 pilot yaşamını yitirdi. Bunun üzerine CN-235 uçaklarını­n uçuşları geçici olarak durduruldu.

 ??  ?? Pilot Binbaşı Ümit Karamustaf­a Astsubay Ömer Kadir Arlı Pilot Yüzbaşı Ali Şahin Odabaşı
Pilot Binbaşı Ümit Karamustaf­a Astsubay Ömer Kadir Arlı Pilot Yüzbaşı Ali Şahin Odabaşı
 ??  ??
 ??  ?? KAzADA, (solDAn sAğA) PIlot YüzBAşı AlI ŞAHIn ODABAşı, TEknIsyEn KıDEmlI AstsuBAy BAşçAvuş ÖmEr KADIr Arlı vE PIlot BInBAşı ÜmIt KArAmustAF­A şEHIt olDu.
KAzADA, (solDAn sAğA) PIlot YüzBAşı AlI ŞAHIn ODABAşı, TEknIsyEn KıDEmlI AstsuBAy BAşçAvuş ÖmEr KADIr Arlı vE PIlot BInBAşı ÜmIt KArAmustAF­A şEHIt olDu.
 ??  ?? Okan MÜDERRİSOĞ­LU
Okan MÜDERRİSOĞ­LU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye