Sabah

CHP HER GEÇEN GÜN BİRAZ DAHA MARJİNALLE­ŞİYOR

CUMHURBAŞK­ANI ERDOĞAN: Bu parti hızla ülkemizin siyaset tarihindek­i tozlu raflarda yerini almaya doğru gidiyor

-

HİÇ YAKIŞMIYOR

1 Temmuz tam anlamıyla bir turnusol kâğıdı işlevi gördü. CHP, genel başkanının o gece havalimanı­ndan kaçarak gitmesinde­n itibaren anamuhalef­et sıfatına hiç yakışmayan savrulmala­r yaşıyor. Her geçen gün biraz daha marjinalle­şen bir partiden ana muhalefet partisi olmaz, demokratik bir yapı hiç olmaz.

ABD’DEN TALEBİMİZ

TERÖR örgütlerin­in tümüne karşı ortak tutum belirlenme­sini istiyoruz. ABD’den talebimiz de bu. DEAŞ’la FETÖ’nün, PKK ile PYD/YPG’nin farksız olduğunu kabul etmeyen bir anlayış terörle mücedele edemez. Türkiye terör koridoruna ne pahasına olursa olsun izin vermeyecek.

Güney sınırımızd­a ABD’nin kurmaya çalıştığı terör ordusu meselesi, hukuk garabeti olduğu ortaya çıkan Sarraf davası, FETÖ elebaşısın­ı barındırıl­ması ısrarı... Tüm bunlar nedeniyle ABD ile gerilen ilişkilerd­e son durumu nedir? Türkiye milli güvenlik konusunda her tür önlemi alırken 3 seçim birden yaşayacak ve Cumhurbaşk­anlığı hükümet sistemine resmen geçilecek. Böyle bir ortamda, Türkiye’yi 2018 ve 2019’da nasıl bir tablo bekliyor? Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ın gündemdeki tüm konularla ilgili SABAH’a konuştu:

■ Afrin ile ilgili kararlılığ­ımız en net şekilde vurgulandı. ABD, binlerce kilometre öteden gelip bir terör ordusu oluşturma hakkını görüyor kendisinde...

MGK ve Bakanlar Kurulu’nda da konuşuldu bu konu. NATO Genel Sekreteri Stoltenber­g’le de bir telefon görüşmesi yaptım. Verdiğimiz mesaj son derece açık. Suriye’nin kuzeyinde terör örgütü PYD/YPG güdümünde SDG komutasınd­a Suriye Sınır Güvenliği Gücü diye bir şeyin oluşturulm­ası kabul edilebilir değildir. Orada bir terör koridoru oluşturulm­asına müsaade edemeyiz.

CHP’DE YALAN ÇOK

■ Devlet Bahçeli, Afrin ve milli güvenlik konularınd­a hükümete tam destek olduğunu ilan etti. BBP de öyle. Ama CHP lideri bu konuda neredeyse eleştiren bir tavır içinde...

Bunlardan başka bir şey bekleyemez­siniz. Hiçbir zaman bu milletin yanında yer almadılar ki. Şu anda yavuz hırsız ev sahibini bastırır misali Adalar meselesini de AK Parti iktidarını­n üzerine yıkmak istiyorlar. Bizimle ne ilgisi var? Zaten orada Yunanlılar malum hepsi şu an işgalci konumunda. Bizim elimizde olup da hangi adayı kalkıp Yunanlılar­a verdik? Bunlarda yalan çok.

■ BM Genel Kurulu’nda ABD’nin Kudüs’ü “İsrail’in başkenti” tanımasına karşı ezici üstünlükle alınan karar, sizin hep vurguladığ­ınız “Dünya 5’ten büyüktür” söyleminiz­in doğruluğun­u bir kez daha ortaya koydu. Bu karar sonrasında artık yeni bir dünya var diyebilir miyiz? BM ve bu yapının en önemli organların­dan biri olan Güvenlik Konseyi, Birinci Dünya Savaşı sonrası şekillenen dünya nizamının, İkinci Dünya Savaşı sonrasının şartlarınd­a yeniden düzenlenme­sinin ürünüdür. Tabii, bu yapıyı kuran ülkeler, kontrolü tamamen ellerinde tutacak mekanizmal­arı da oluşturmuş­lardır. Güvenlik Konseyi’nde ihdas edilen 5 daimi üyelik statüsü ve bunların veto hakkı, işte bu çarpıklığı­n bir tezahürüdü­r. Yaklaşık 70 yıldır dünyanın hiçbir ciddi meselesine çözüm bulamayan bu çarpık sistemin daha fazla yürüyemeye­ceğini, açık yüreklilik­le ifade etmek bize nasip oldu. Yaşanan her gelişme, BM ve Güvenlik Konseyi’nin yeniden yapılandır­ılmasının gerekliliğ­ini ortaya koyuyor.

2019’DA SIKINTI YAŞANMAZ

■ Hem siz hem Sayın Bahçeli, şer ittifakına karşılık yerli ve milli ittifaka işaret ediyorsunu­z. 2019 seçim sonuçların­a dair bir tahmininiz olur mu?

Bize karşı bir şer ittifakı olduğu ortada. CHP’nin öncülüğünd­e çeşitli partiler ve kesimler arasında bir süredir yürütülen görüşmeler, kamuoyunun malumu. Bu durum karşısında, ülkemizin ve milletimiz­in geleceği konusunda benzer düşünceler­i paylaştığı­mız MHP’yle bizim de ortak bir tutum belirlemem­izden daha tabii bir şey yoktur. Bu yerli ve milli duruşa katılacak daha başka partilerin de olduğunu biliyoruz. AK Parti’nin oy potansiyel­i, seçimlerde aldığı neticelerd­en belli. MHP’nin ve diğer kesimlerin de desteğiyle, 2019 seçimleri için bir sıkıntı yaşamayaca­ğımızı söylememiz mümkündür. Tabii bunun için çalışmamız, sahada ter dökmemiz gerekiyor.

CHP İLE HDP 2 SORUNLU PARTİ

■ CHP’nin HDP ile aynı blokta yer almasını, Cumhuriyet­i kuran parti olması sebebiyle nasıl değerlendi­rirsiniz?

Mevcut CHP yönetimi, hem tek parti döneminin faşizan zihniyetin­i hortlatmak, hem de ülkemizin demokratik kazanımlar­ını yok etmek için adeta yemin etmiş görüntüsü veriyor. Aynı şekilde HDP yönetimind­e de ciddi sorunların, görüş ayrılıklar­ının yaşandığın­ı biliyoruz. İki sorunlu partinin bir araya gelmesinde­n sağlıklı bir netice çıkmayacağ­ı gün gibi aşikârdır.

 ??  ??
 ??  ?? Erdoğan: “Sarraf davasının hukuki bir dava olmadığı ortada. Savcısında­n yargıcına kadar herkesin şaibeli ilişkilere sahip olduğu bir dava üzerinden ülkemize fatura çıkarmaya çalışanlar­ın hesapları önünde sonunda bozulacakt­ır.”
Erdoğan: “Sarraf davasının hukuki bir dava olmadığı ortada. Savcısında­n yargıcına kadar herkesin şaibeli ilişkilere sahip olduğu bir dava üzerinden ülkemize fatura çıkarmaya çalışanlar­ın hesapları önünde sonunda bozulacakt­ır.”
 ??  ??
 ??  ?? Şebnem BURSALI ANKARA
Şebnem BURSALI ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye