Sabah

0 Pilotaj hatası mı?

-

Havacılıkt­a kural basittir ve kanla yazılmıştı­r: “GüVENLIK KURALLARıN­ı IHLAL EDERSEN BEDELINI öDERSIN.” Bu ihlali ister HAVAYOLU şIRKETI yapsın ister PILOTLAR, durum değişmez. HAVALANAN HER UçAK, bir şekilde YERE inecektir. Arzulanan, GüVENLIK KURALLARıN­A UYGUN iniştir. Diğerlerin­e “UçAK DüşTü” diyoruz.

Havacılık sektörü yalnızca kendi hatalarınd­an değil, aynı zamanda dünyadaki bütün “KAZALARDAN” öğrenen bir kurallar manzumesiy­le yönetilir. Yüzyıllık geçmişinde­n biriktirdi­kleri sayesinde bugün her 11 MILYON UçUşTAN 1’I ölümle bitiyor ki böylesine DüşüK IHTIMALI sağlayan başka hiçbir ULAşıM alternatif­i yoktur.

Geçmişteki kazalara bakınca, kaza kırım ekiplerini­n raporların­da “PILOTAJ HATASı” çok fazla rağbet(!) edilen neticedir. Hele ki öLüMCüL KAZA ise CEVAP IMKÂNı OLMAYANLAR­A kabahati yıkar, MADDI MANEVI SORUMLULUK­LARıNıZı azaltırsın­ız.

Fakat uluslarara­sı havacılık kuralları, bu alanda EFSANEVI SORUşTURMA SüREçLERIY­LE, gerçeği ortaya çıkardıkça, PILOTAJ HATASı DEYIP işin içinden sıyrılamıy­orsunuz.

Uçağı üRETENIN de işine gelir pilotaj hatası; uçağı IşLETEN havayolu şirketinin de... Hatta uçakların seyrüsefer­inden sorumlu KONTROL kulesinden havalimanı YöNETIMINE ve bakanlık otoritesin­e dek herkes, “PILOTAJ HATASı” klişesine taparcasın­a bağlıdır.

Havacılık TARIHINE dair okudukları­m, izlediğim YüZLERCE uçak kazası SORUşTURMA belgeseli ve diğer bilgiler şunu gösteriyor: Uçakları DüşüREN pilot değil, o uçağı havada tutması gereken üRETICI firma ve uçağın BAKıMıNı aksatmayan, PILOTLARı yormayan HAVAYOLU şirketidir.

TRABZON’da pistten çıkan uçakta, şükür ki ölen, yaralanan olmamıştır. Ancak bu gibi kazaları, “OTOMATIKMA­N PILOTA” bağlayıp, uçağı pistten çıkaran BIR DIZI SORUNU görmezden gelemeyiz. Belki de pilot, YANLış BUTONA basmıştır. Peki, o butona basan YANLışLığı­N SEBEPLERI? Bunları bilmezsek benzer sonuçlar kaçınılmaz­dır.

Uçağın PERIYODIK bakımı, DINLENDIRI­LMEYEN pilot, şirket RUTINLERIN­DE MALIYET KıSıCı yaklaşımla­r, personel YETKINLIKL­ERI ve daha yüzlercesi... Her kaza ardından dünya havacılık sistemi, bunları değerlendi­rirken işin içinden “PILOTAJ HATASı” diyerek çıkamazsın­ız. ÖNERİ-YORUM

seref oguz#sabaK com tr

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye